eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kárpát-medencei magyarok zenéje gálakoncert

Magyarországi és határon túli népzenei együttesek lépnek fel október 24-én a Művészetek Palotában. A kezdeményezés célja, hogy a Kárpát-medence népzenei, világzenei hagyományait megismertesse a határon túli magyarsággal. Ennek keretében a szervezők hét szomszédos ország magyar lakta településeinek könyvtáraihoz juttatnak el egyáz- és népzenei CD adományokat.

A hetedik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei magyarok zenéje gálakoncerten fellép a kárpátaljai születésű Gál István "Szalonna", a Magyar Állami Népi Együttes vezető prímása, aki most saját zenekarával és Herczku Ágnes énekesnővel áll színpadra. A Felvidékről a fúvóshangszereken játszó Agócs Gergely és a pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes, a Vajdaságból pedig Maruzsenszki Andor érkezik. Az anyaországot a hangversenyen Maczkó Mária népdalénekesnő és a turai CimbaliBand képviseli.

A művészek a 2008-2009-es évad során a CD adományok átadásakor az adott határon túli településeken is koncerteket adnak. Mint azt Böszörményi Gergely koncertigazgató az InfoRádiónak elmondta, a CD adományok nagy eszmei értéket képviselnek, mivel a határon túl élők csak a kereskedelmi adókon látható-hallható előadókat ismerik. Az általuk eljuttatott hanghordozók a mulatós és pop zenei műfajt leszámítva minden stílust átfognak, így jó keresztmetszetet nyújtanak a magyar zenei kultúrából. Böszörményi Gergely hangsúlyozta, a CD adományozást civil szervezőként végzi, és fontosnak tartaná, ha szervezett körülmények között, akár állami szerepvállalással is folytathatnák hasonló formában a magyar zenei kultúra terjesztését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×