eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Szivárványok és szívecskék Adolf Hitler festményein - nézze meg!

Szívecskékkel és szivárványokkal javították fel Adolf Hitler korai festményeit a Chapman fivérek. A képzőművészek kijelentették: remélik, hogy a diktátor forog a "sírjában".

Amikor Jake és Dinos Chapman 115 ezer fontért (35,3 millió forintért) megvásárolt tizenhárom Hitler-festményt, sokan feltették a kérdést: erkölcsös-e pénzt adni a történelem egyik legbrutálisabb diktátorának képeiért. Csütörtökön aztán kiderült, mire kellettek az alkotások a Chapman-testvéreknek.

A két művész a londoni White Cube Gallery-ben állította ki a képeket, amelyek az utóbbi időben sokat változtak: Chapmanék pszichedelikus szivárványokat és szívecskéket festettek rájuk, és csaknem hatszor annyiért - 685 ezer fontért - árulják, amennyiért megvásárolták őket.

A testvérek szerint Adolf Hitler korai tájképei és csendéletei eredetileg semmitmondóak voltak; Chapmanék, a módosításokkal, immár sajátjuknak vallják az alkotásokat, és remélik, hogy ez nem esik jól a néhai náci vezérnek.

"Ha a pokol létezik, és Hitler ott van, hát biztosan forogna, ha látná ezeket. A képek már nem az ő alkotásai, ezek a mi munkáink" - magyarázta Jake Chapman.

Dinos Chapman közben arról beszélt, hogy munkáikban - amelyek a "Ha Hitler hippi lett volna, milyen boldogok lehetnénk" címet viselik - töprengésüket fogalmazták meg: mi lett volna, ha Hitlert felveszik a bécsi művészeti iskolába. A művész szerint ugyanis a későbbi zsarnok képei inkább ürességet tükröznek, nincs nyoma rajtuk a végtelen dühnek.

"E képekkel próbált meg bejutni a művészeti iskolába. A festmények semmitmondóak, semmi jele rajtuk a közelgő népirtás gondolatának. Egy olyan ember lelkét tükrözik, aki később keserűséggel és gyűlölettel telt meg" - magyarázta Dinos Chapman.

Nem ez az első alkalom, hogy a két testvér Hitlerrel és a nácikkal kapcsolatos alkotást készített. Korábban megalkották a Hell (Pokol) című installációt, amely kilenc, horogkereszt formában elhelyezett terepasztalból állt, amelyen miniatűr náci katonák kínozták és gyilkolták az embereket. A mű 2004-ben egy galériatűzben elpusztult, a testvérek azonban ismét megépítették, Fucking Hell címmel.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×