eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az akasztottak erdeje - nézze meg!

Az idei Cannes-i fődíjas 4 hónap, 3 hét és 2 nap című alkotást vetítik a Román Filmhét kedd esti megnyitóján az Uránia moziban, ahol a rendező, Cristian Mungiu is találkozik a magyar közönséggel.

Az utóbbi három-négy évben fantasztikus sikereket érnek el a román filmek, idén Cannes-ból két elismerést vittek haza, az egyik a fődíj, az Arany-pálma volt - mondta az InfoRádiónak a rendezvénynek helyt adó Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója.

Bakos Edit hozzátette: a filmhét nyitóelőadása éppen a cannes-i fődíjas alkotás, a 4 hónap, 3 hét és 2 nap lesz, a vetítésen részt vesz a film rendezője, Christian Mungiu is.

A különböző stílusú filmek, tragédiák, komédiák a román társadalmi problémákat dolgozzák fel, köztük a Ceasescu-rendszer traumáját mutatják be - magyarázta az Uránia igazgatója.

A közönség az első Cannes-ban díjazott román filmet, Az akasztottak erdejét is láthatja szerdán. Az alkotást Liviu Ciulei rendezte, aki 1965-ben kapott rendezői díjat, egy évvel korábban, mint Jancsó Miklós Szegénylegények című filmje - mondta Bakos Edit.

A fesztivál keddtől vasárnapig tart, ennek keretében naponta két román alkotást láthatnak az érdeklődők az Urániában.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×