eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Cseh Tamás: "Talán nyerésre állunk" - képek, videó

Esszencia címmel két lemezes válogatás jelent meg Cseh Tamás dalaiból, amire Bereményi Géza dalszerzővel közösen 43 dalt válogattak össze. Az album kapcsán Oláh András kérdezte Cseh Tamást.

Hogyan válogatták ki a lemezen szereplő dalokat?

Ki kellett zárni, hogy a kedvenceink kerüljenek fel. Az előadások alatt, amikor énekeltem, látszott, hogy a közönség mely dalokat tartja fontosnak, igazán kedveltnek. Ez az évek hosszú során kiderült.

Ezek a dalok szét voltak szórva 16-17 lemezünkre. Némely barátunk unszolt, hogy csináljunk már valamilyen válogatást, ahol nagyjából együtt szerepelnek ezek a számok. Akkor a Gézával leültünk és elég kegyetlenül kiválogattunk 43 dalt, két lemezre. Ez az Esszencia címet kapta, ami a lényegét jelenti annak, amit csináltunk. Harminc év közel ezer dalából ennyi egyáltalán nem sok. Nem volt könnyű kiválogatni.

Pályafutása kezdetén sokszor kimondatlanul kellett kimondani gondolatokat. Ennek a műfajnak milyen jövője van egy olyan világban, ahol már minden kimondható?

Furcsa váltás inkább a kilencvenes években következett be. Előtte létezett egy kódolt nyelv, egy esetlegesen nagyon komolyan kiénekelt mondat, ami alatt az énekes például mosolygott, vagy búsképű lovaggá változott. A mi generációnk értette azt a hamis tolvajnyelvet, a hatalom viszont nem. Eljött a változások ideje, amikor a problémák oly' mértékben sokasodtak meg, hogy egyáltalán nem volt szükség erre a tolvajnyelvre, végre lehetett egyenesen beszélni. A dalnak nem az a dolga, hogy kódolt nyelvű legyen, hanem az, hogy egyenesen szóljon. Ékes bizonyíték erre - és nem a magam lovát dicsérem -, hogy 1990 óta megjelent hat-hét lemezünk, melyek az életünkről szólnak. Most már nem kellett dekódolni az albérleti dumákat, hanem ki lehetett mondani. Egy koncerten ott van több ezer fiatal, akik nem hülyék, nem ostobák és nem divatból állnak esőben egy koncerten, hanem kíváncsiak, el akarnak onnan vinni valamit. Gézával nekünk ez szívet melengető dolog és talán kölcsönös is.

Megfogalmazhatók még olyan alapigazságok, mint akkor: szabadságról, tisztességről?

Nagyon. Nagyon. Döbbenetes, hogy pontosabban fogalmazhatók meg. Nem kell álnyelvet használni,

<

Cseh Tamás
(fotó: Cseh Tamás: Esszencia) (képgaléria)

hanem szabadon kimondható, hogy például a pénz rohadék és felzabál mindent. Ez mozgatja most a világot, de lehet róla nyíltan beszélni. Aztán hogy mennyit használ... Egy dalnak nem is feltétlenül az a dolga, hogy irtózatos igazságokat mondjon ki, elég néha annyit, mint a hetvenes években: "én is pont olyan albérlő vagyok, mint Te". A jövőnek pedig mutat valamit, mert döbbenten értesültem, hogy az elektronikus tananyagba be akarják válogatni ezeknek a daloknak egy jó részét. Nem lehet ugyanis másképp ennyire pontos tájékoztatást adni egy ma született diáknak arról, hogy mi volt a hatvanas-hetvenes évek alapérzése. Ilyen értelemben az ember nem volt haszontalan.

Az elmúlt években sokat lehetett hallani az Ön súlyos betegségéről. Hogy érzi most magát?


Nagyon szépen köszönöm a kérdést, tudom, hogy az emberek érdeklődése őszinte. Nyilvánvaló, hogy erről az ember nem szívesen beszél, de jól állok, most októberben lesz egy nagy vizsgálat, ott minden eldől. Eddig talán nyerésre állunk, úgy néz ki, hogy akkor talán elmúlik ez a mostanában folyamatosan jelen lévő fáradtság és nyúzottság. Remélem, hogy boldogan keveredünk ki ebből is. Köszönöm az érdeklődésüket, az emberek szeretete sokat segít.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×