eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vasárnapig tart a Csángó Fesztivál Jászberényben

Csütörtöktől vasárnapig tart Jászberényben a 17. Csángó Fesztivál, amely az európai kisebbségek fesztiváljává szélesedett ki az évek során - mondta Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója.

17 éve a Jászság Népi Együttes akkori művészeti vezetője, Papp Imre álmodta meg, hogy a moldvai csángóság kultúráját Magyarországon bemutatja - mondta Szűcs Gábor arról, hogyan született meg az idén csütörtöktől vasárnapi tartó Csángó Fesztivál.

A Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója kifejtette, hogy kezdetben moldvai és gyimesi csoportok érkeztek, később Kalotaszegről, Mezőségből és Székelyföldről is meghívtak tánc- és hagyományőrző csoportokat.

Néhány év után a vajdasági és a felvidéki magyarok is felléptek Jászberényben, majd a Magyarországon élő kisebbségek is meghívást kaptak a rendezvényre, amely mára az európai kisebbségek fesztiváljává vált - tette hozzá.

Csütörtökön a Ghymes együttes lép színpadra, majd a Jászság Népi Együttes Boldog lelkek tánca című új produkciójának jászberényi premierjére kerül sor - közölte Szűcs Gábor.

A művészeti igazgató kiemelte, hogy pénteken a város főterén szól a moldvai, gyimesi csángó muzsika. Szombaton lesz a főtéri felvonulás, majd a külföldi együttesek gálaműsora - tette hozzá.

Vasárnap este rendezik a Viszontlátásra Jászberény című színes programot, amelyben az erdélyi hagyományőrzők és zenészek lépnek fel a magyarországi néptáncosokkal - közölte a a Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×