eur:
393.26
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Alföldi Róbert: nem ismerek még egy ilyen őrültet

Alföldi Róbert rendezésében mutatja be a Bárka Színház William Shakespeare: Szentivánéji álom című komédiáját. Nem ez az első Shakespeare-rendezése. Mint mondta, nagyon szívesen foglalkozik a szerzővel, mert nem ismer még egy ilyen őrültet a világirodalomban, mint Shakespeare.

Már rendezte ezt a darabot a szegedi Nemzeti Színházban. Miben más ez a mostani rendezés?

Ezt nehéz megfogalmazni. Szerintem két teljesen különböző előadás, miközben nem jöhetett volna létre az egyik a másik nélkül. Ha Szegeden nem csináljuk meg ezt a kicsit harsányabb előadást, ami egy roma közegben játszódott, ami azért volt fontos, hogy a darabnak ezt a tüllszoknyás, tüllszárnyacskás tündéri világát egy kicsit sötétebb vizekre vigyük, akkor biztos, hogy ez az előadás, ami most a Bárkában van, nem ilyen lenne. Talán egy kicsit szomorúbb, egy kicsit befelé fordulósabb, egy kicsit 2007-es előadás a szegedihez képest.

Társadalmi problémákra reflektál?

Amennyiben társadalmi probléma a magány, társadalmi probléma az, hogy nehezen találják az emberek a párjukat, társadalmi probléma a szerelem vagy társadalmi probléma a sötét ösztönünk, amelyet vagy elfojtunk vagy rosszkor engedünk ki, akkor társadalmi problémákra reflektál. Ha ezeket pszichológiai vagy lelki problémáknak tekintjük, akkor is társadalmi problémákra reflektál.

Nem ez az első Shakespeare-adaptációja. Szívesen rendez Shakespeare-t?

Igen, lassan már minden darabját megcsináltam. Én nem ismerek más ilyen őrültet a világirodalomban, aki ennyire nem drámaíróként drámaíró. Akin ennyire érződik, hogy teljesen vérre menő színházi emberként vannak összerakva a szövegei. Tényleg nem ismerek ilyet. Valami egészen különlegeset tud. Az ember azért tud hozzá így kapcsolódni, mert egy tökéletes színházcsináló ember írta ezeket a darabokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×