eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Elhunyt Robert Altman amerikai filmrendező

Elhunyt Robert Altman amerikai rendező, a Rövidre vágva, A játékos, a M.A.S.H., és a Nashville alkotója - közölte kedden produkciós cége, a Sandcastle 5.

Ötször jelölték a legjobb rendezőnek járó díjra, ám sosem kapott Oscar-szobrot Robert Altman. A tehetős családból származó rendező idén életműdíjat kapott az Oscar-gálán.

A 81 éves művész akkor azt mondta: sosem kellett olyan filmet rendeznie, amelyet nem ő választott. Ezen az estén azt is elárulta, hogy 11 évvel korábban új szívet kapott.

"Egy nő szíve dobog bennem, aki a harmincas évei végén hunyt el - szóval lehet, hogy mégis csak túl korán kapom ezt az elismerést" - mondta akkor Altman. Majd tréfálkozva hozzátette: akkor most még van további negyven évem.

Robert Bernard Altman 1925 február 20-án született az Egyesült Államok-beli Kansas Cityben. A középiskola után a Wenthworth katonai akadémiára íratkozott be. 1945-ben, a II. világháború végén B-24-es bombázón szolgált. Hollywoodot először a levegőből látta, egy pilótagyakorlat alkalmával.

Első filmjét 1955-ben készítette Delikvensek címmel, ami egy kizsákmányolásról szóló, alacsony költségvetésű alkotás volt. Átütő sikert ugyan nem hozott, de megnyitotta Hollywood kapuit Altman előtt.

Alfred Hitchcock tévés sorozatának több epizódját is ő rendezhette. A nagy áttörést a MASH című film hozta meg neki 1970-ben. Szintén Altman nevéhez füződik a Nashville, A játékos, a Rövidre vágva, a Pret-á-porter, vagy Gosford Park című alkotásokat. Összesen 37 filmet rendezett, 27-nek volt a producere, 16-ot pedig maga írt.

Hollywoodban öntörvényű, improvizációs stílusáról ismerték, akit sokkal jobban érdekelt a karakterek közti viszonyok ábrázolása, mintsem az intrikus cselekmények.

Robert Altman 81 évesen, egy Los Angelesi kórházban hunyt el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×