eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin

Franciaországban megszűnt a szív dobogni

Hugh Grant és Pierre Richard is díjat kapott a párizsi filmünnepen. A César-díjak kiosztását tüntetők többször megzavarták. Az ünnepség elején néhány tiltakozó elfoglalta a színpadot, és az előadói szakma nevében követeléseket olvastak fel a kulturális miniszternek húsz percen át.

Egy részüket a biztonságiak erőszakkal távolították el a színházból, de meghívóval bejutott társaik a közönség soraiból bekiabálásaikkal többször megszakították a műsort.

Az előadói szakma szabadúszói: színészek, vágók, világosítók, hangosítók, díszletezők több tízezer kollegájuk nevében bizonytalan helyzetük és a munkanélkülisegély-rendszert szigorító reform ellen tiltakoztak.

Megszűnt a szívem dobogni

A francia Oscar-díjnak számító César-díjat összesen nyolc kategóriában a Megszűnt a szívem dobogni című film nyerte el. Jacques Audiard alkotásának ítélték a többi között a legjobb rendezőnek és a legjobb francia filmnek járó elismerést. A filmet több mint egymillióan nézték meg az elmúlt évben, Franciaországban.

A rendező a filmnek járó díjat főszereplőjének, Romain Durisnek ajánlotta, aki viszont nem nyerte el a Césart. A 32 éves sztár egy romlott és cinikus üzletembert alakít a filmben, akinek a zongorázás, majd a művészi karrierben való sikertelensége teljesen megváltoztatja az életét.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a 80 éves Michel Bouquet nyerte el a néhai Francois Mitterrand francia elnök utolsó hónapjairól szóló Le promeneur du Champs de Mars (A Mars-mezőn sétáló) című filmben nyújtott alakításáért.

Nathalie Baye 23 év után másodszorra vehette át a legjobb női főszereplőnek járó Césart a Le petit lieutenant (A kis hadnagy) című rendőrfilmben nyújtott alakításáért.

Tiszteletbeli díj Hugh Grantnek és Pierre Richardnak

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a román származású Radu Mihaileanu és Alain-Michel Blanc Va, vis et deviens (Menj, élj és formálódj) című filmért érdemelték ki. Az etiópiai zsidók Izraelbe emigrálását feldolgozó alkotás román író-rendezőjének Életvonat című filmjét a magyar nézők is láthatták.

A legjobb első filmnek járó Césart a Darwin rémálma című film nyerte el. Clint Eastwood a tavaly négy Oscar-díjat nyert Millió dolláros bébi című filmje nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó legrangosabb francia elismerést. Tiszteletbeli Césart kapott Hugh Grant brit és Pierre Richard francia filmszínész.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×