eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Kilencvenmillió egy Csontváry-képért

Csontváry Kosztka Tivadar kisméretű, mindössze 42x40 centiméteres, szignálatlan képe 90 millió forintért kelt el a Nagyházi galéria karácsonyi árverésén.

Évtizedek óta nem fordult elő a műtárgypiacon, aukción Csontváry Kosztka Tivadar-festmény. A Teniszező társaság címet viselő kis remekmű sérülésektől mentesen került elő, nem töredék, teljes értékű és befejezett kompozíció - mondta Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria szakértője.

A képet Lehel Ferenc, a festő első monográfusa még látta az 1930-as években a budapesti Csontváry-kiállításon, az Ernst Múzeumban. Később a kép elveszett, és csupán 1999-ben került elő, de hamarosan ismét eltűnt.

Ezt követően hamis Gulácsy jelzéssel került elő újra, és így cserélt többször gazdát. Az árverésre beadott képet megtisztították, ekkor a hamis szignó is eltűnt róla, és a szakértők kétséget kizáróan megerősítették: a hatvan éve lappangó Csontváry-mű került elő.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×