eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 27. vasárnap Szabina
Izraeli Nyíl 3 típusú légvédelmi rakéta. Forrás: IAI
Nyitókép: Forrás: IAI

Kiderült, hogy Németország a korábban ígértnél kétszer több fegyvert szállít Izraelnek

Csak augusztus óta 94,05 milliós értékű fegyverkivitelt engedélyeztek a Hamász és a Hezbollah ellen harcoló ország számára, miközben csak 45 millió euró volt az idei terv.

Rendkívül kemény nyilatkozatháború zajlott le a közelmúltban a parlamentben az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség kancellárjelöltje, Friedrich Merz és a hivatalban lévő kancellár, Olaf Scholz között. Merz azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígéretei ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Scholz a tőle teljesen szokatlan felindultsággal cáfolta ezt. "Fegyvereket szállítottunk Izraelnek, és ezt tesszük a jövőben is" – hangzott a a kancellári válasz.

Merz azonban "konkrét esetekre" is utalt, amelyek szerinte bizonyítják, hogy a szövetségi kormány hónapok óta megtagadja a különböző katonai felszerelések, illetve egyéb anyagok szállításához szükséges hozzájárulást. Ennek nyomán fogalmazott úgy, hogy ez nem egyeztethető össze az izraeli nép iránt vállalt szolidaritással, annak hangsúlyozásával, hogy Izrael biztonsága német államérdek.

Scholz ugyanakkor a leghatározottabban cáfolta, hogy kormánya részéről bármifajta korlátozó döntés született volna, sőt arról döntöttek, hogy hamarosan újabb fegyverszállítások lesznek – tette hozzá. Mindezt alátámasztotta az ARD német közszolgálati médium beszámolója arról, hogy a kormány kiterjeszti az Izraelbe irányuló fegyverszállítások jóváhagyását. A berlini külügyminisztérium szerint

csak augusztus óta 94,05 milliós értékű fegyverkivitelt engedélyeztek a Hamász és a Hezbollah ellen harcoló ország számára.

Az ARD szerint ez az összeg több mint kétszerese annak a 45,74 millió eurónak, amelyet a gazdasági minisztérium nem sokkal korábban jelzett a Bundestag gazdasági bizottságának az idei esztendőre.

Az új adatra a külügyminisztériumnak az ellenzéki Sahra Wagenknecht Szövevetség (BSW) megkeresésére elhangzott válasza nyomán derült fény.

A német parlamenti pártok között hosszú hónapok óta folyik a vita az izraeli fegyverszállításokról. A múlt évben a hárompárti koalíció 326,5 millió euró értékű fegyverszállítást hagyott jóvá Izraelnek. Az exportengedélyek nagy része a Hamász palesztin szervezet Izrael ellen tavaly október 7-én végrehajtott terrortámadása után történt.

Címlapról ajánljuk
Új remény a vesebetegeknek: életmentő megoldás fejlesztésében vettek részt magyar kutatók

Új remény a vesebetegeknek: életmentő megoldás fejlesztésében vettek részt magyar kutatók

Az új szoftverrel az a cél, hogy kedvezőbb megoldást biztosítsunk a veseelégtelenségben szenvedőknek, és orvosoljuk a transzplantációhoz szükséges élő donorok akut hiányát – mondta az InfoRádióban a HUN-REN KRTK KTI Mechanizmustervezés Lendület kutatócsoportjának vezetője. Biró Péter szerint így sokkal nagyobb túlélési esélyt és minőségibb életet kaphatnak az érintett betegek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Elképesztő adóreform: Trump terve 3 000 milliárd dollárral növelné a költségvetési hiányt

Elképesztő adóreform: Trump terve 3 000 milliárd dollárral növelné a költségvetési hiányt

Donald Trump továbbra is kiáll elképzelése mellett, miszerint megszüntetné a jövedelemadókat, és helyettük vámokat vezetne be – derült ki Joe Rogan podcastjában adott pénteki interjújából a CNBC szerint. A republikánus elnökjelölt hangsúlyozta, hogy a jövedelemadók eltörlésével a terhek áthelyeződnének a vámok irányába, ezzel a gazdaság átalakítását célozná meg. Szakértők szerint a terve hatalmas lyukat ütne az amerikai költségvetésen, ráadásul felgyorsítaná az inflációt. Kamala Harris demokrata jelölt azonnal bele is állt a tervbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×