eur:
401.88
usd:
370.82
bux:
74149.39
2024. október 21. hétfő Orsolya
Mark Rutte NATO-főtitkár (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO védelmi minisztereinek kétnapos találkozója alatt tartott sajtóértekezleten a védelmi szervezet brüsszeli székházában 2024. október 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Észak-koreai katonák Ukrajnában? - NATO: ez eszkaláció lenne

Jelentős eszkaláció lenne, ha Észak-Korea csapatokat küldene az Oroszország melletti harcra Ukrajnába - jelentette ki a NATO-főtitkár az X közösségi oldalon közzétett üzenetében hétfőn.

Mark Rutte X-bejegyzésében tájékoztatott: beszélt Jun Szogjol dél-koreai elnökkel a NATO és Dél-Korea között fennálló szoros partnerségéről, a védelmiipari együttműködésről, valamint az euro-atlanti és az indo-csendes-óceáni térség egymáshoz kapcsolódó biztonságáról.

"Jelentős eszkalációt jelentene, ha Észak-Korea csapatokat küldene az Oroszország melletti harcra Ukrajnába" - tette hozzá bejegyzésében a NATO-főtitkár.

Jun Szogjol hivatalának pénteken kiadott közleménye szerint az ukrajnai háborúban Moszkva oldalán bevetni szánt észak-koreai katonák nagy valószínűséggel már Oroszországban állomásoznak, Szöul pedig minden rendelkezésére álló eszközzel reagálni fog az orosz-észak-koreai katonai együttműködés újabb fejleményeire.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön közölte, hogy hírszerzési jelentések szerint Észak-Korea mintegy tízezer katonát képez ki Oroszország támogatására az ukrajnai háborúban, és noha ezen erőik Oroszországba szállítása még nem történt meg, már jelen van bizonyos számú észak-koreai taktikai személyzet az oroszok által megszállt ukrán területen.

Mark Rutte szerdai közlése szerint a katonai szövetségnek egyelőre nincs bizonyítéka arra, hogy észak-koreai katonák részt vennének az ukrajnai harcokban.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban "újabb álhírnek" nevezte az észak-koreai katonák oroszországi tartózkodásáról szóló híreket.

Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Szinte alig esik szó róla, de egyre nagyobb a baj a világ adórendszereivel, ami egyre erősebb nyomást helyez az egyes országok költségvetéseire. Az államoknak egyre több és több pénzre lesz szükségük az elöregedő népesség ellátására, valamint a klímaváltozás hatásainak tompítására. Egyelőre hiányoznak a válaszok rá, mit és hogyan kellene megváltoztatni, de az Európai Bizottság 2023-as közkiadásokról szóló jelentése, valamint az abban felvázolt gazdasági helyzet- és jövőkép alapján már most égető szükség lehet egy reformra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×