eur:
401.23
usd:
364.19
bux:
72720.89
2024. október 3. csütörtök Helga
In the early morning twilight, several commuter trains are approaching a busy railway station.
Nyitókép: EThamPhoto/Getty Images

Rossz hírek Ausztriából: az ötödik pályaudvart kellett lezárni fenyegetés miatt

Az e-mailben érkező bombafenyegetések miatt korábban már le kellett zárni a grazi, a linzi és a salzburgi pályaudvart, szerdán pedig a klagenfurtit és a st. pöltenit.

Szerdán este 9 óra körül érkezett emailen egy bombafenyegetés a rendőrséghez, ami a klagenfurti pályaudvarra vonatkozott. Az osztrák vasutak biztonsági koordinátorával egyeztetve ezt a vasútállomást is kiürítették, emellett lezárták a közeli elkerülő utat, a forgalmat elterelték - írja az ORF híradása nyomán a Telex.

A területet alaposan átvizsgálták, de nem találtak semmit, a vasúti forgalom fél 11-től újraindulhatott.

St. Pölten pályaudvarának bombafenyegetése szerda éjjel futott be a rendőrségre - szintén e-mailen. A pályaudvart lezárták és átkutatták, végül semmi gyanúsat nem találtak. Időközben körülbelül egy órán át nem indulhattak a vonatok.

Ausztriában a héten egymás után kellett lezárni a forgalmas pályaudvarokat a bombafenyegetések miatt. Grazban este kellett evakuálni a központi pályaudvart. Három órán át keresték a gyanús csomagokat, a közlekedés teljesen leállt. Nem találtak robbanószert, és lassan a forgalom is helyreállt, de kedden Linzben megismétlődött az egész. Ott két órára kellett lezárni a pályaudvart és környékét.

Salzburgban mindez megismétlődött szerdán. A főpályaudvart teljesen lezárták, a forgalmat felfüggesztették. De a hatóságok ezúttal sem találtak semmit. A rendőrség feltételezi, hogy van összefüggés az esetek között, és most nagy erőkkel keresik az emailek íróját. A nyomozásba bevonták a Terrorizmus Elleni Hivatalt is.

Az osztrák törvények értelmében az ilyen cselekedetért, illetve a félelem- és zavarkeltésért három év börtön is járhat.

Az ORF-nek nyilatkozó pszichiáter szerint az elkövető hatalmat akar. Elégtétel számára, hogy futni, félni lát embereket, ez állhat a bombafenyegetései mögött. Az osztrák hatóságok elismerték, hogy valószínűleg nehéz lesz megtalálni az elkövetőt - írják.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

2007 óta nem látott Európa akkora határon átnyúló bankfelvásárlást, amekkora az olasz UniCredit és a német Commerzbank fúziójából összejöhet. A piaci manőverek sorozatát igénylő kísérlet mögött a felvásárlások nagymestere, a kontinens egyik legtekintélyesebb befektetési bankára áll: Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója (címlapképünkön).  Vezényletével az olasz bankcsoport teheti meg az első lépést a szétaprózódott, és ezért globális versenyhátránnyá vált európai bankrendszer piaci integrációja felé. A labda most az EU pénzügyi intézményrendszerének oldalán pattog: a teljes német politikai elittel szembefordulva kellene hitet tennie a tőke szabad áramlása és az egységes(ülő) bankpiac mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×