eur:
396.75
usd:
356.38
bux:
74943
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlése 79. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2024. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/KKM

Szijjártó Péter a nagyhatalmak közötti tárgyalások előmozdításására kérte az ENSZ-főtitkárt

A külügyminiszter szerint amerikai-orosz párbeszéd nélkül nem lesz lehet véget vetni a konfliktusnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte fel helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy végre tárgyaljon egymással az Egyesült Államok és Oroszország.

A tárca közleménye szerint a miniszter az ENSZ-főtitkárral folytatott tárgyalását követően kiemelte, hogy rendkívüli kockázatot jelent ma a globális biztonságra nézve az, hogy a világpolitika legjelentősebb szereplői képtelenek vagy nem hajlandóak beszélni egymással.

"Pontosan tudjuk, hogy ez annak a kockázatával jár együtt, hogy a világot újra blokkokra szabdalhatják, és visszatérhetünk a hidegháború rémálmához, amit jó lenne elkerülni" - figyelmeztetett.

"Arra kértem az ENSZ főtitkárát, hogy járjon közben annak az érdekében, hogy a világ vezető hatalmai, az amerikaiak és az oroszok végre beszéljenek egymással" - tudatta a tárcavezető.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a világ lassan ezer napja él az ukrajnai háború árnyékában, és pontosan lehet tudnii, hogy amerikai-orosz párbeszéd nélkül nem lesz lehetséges véget vetni a konfliktusnak.

Majd kijelentette, hogy ezért abban is António Guterres segítségét kérte, hogy az ENSZ visszatérhessen a megalapításakor megfogalmazott célkitűzésekhez, ahhoz, hogy platformként szolgáljon az egymással rossz viszonyban lévő, adott esetben akár háborúban álló országok közötti párbeszédre. Illetve ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy a világszervezetet nem hasonlóan gondolkodó országok klubjaként hozták létre.

"Az ENSZ jelentősége Magyarország számára talán soha nem volt olyan nagy, mint most. Az ENSZ keretei kínálhatnak esélyt arra, hogy meginduljon egy amerikai-orosz párbeszéd, amely az egész globális biztonság és azon belül Közép-Európa biztonsága szempontjából is egy új reményt hozhatna el nekünk" - összegzett Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Versenyfutás az idővel - Kik lesznek a fenntarthatóság bajnokai?

Versenyfutás az idővel - Kik lesznek a fenntarthatóság bajnokai?

Egyszerre zajlik útkeresés és dömping, a zöld innovációk, a legjobb zöld átállást segítő gyakorlatok sokaságában, miközben az idővel is versenyt kell futnia a gazdaság szereplőinek. Ebben a terhelt időszakban különösen hangsúlyos, hogy a legjobb megoldások kiemelkedhessenek, a legjobbak pozitív visszacsatolást kapjanak arról, hogy jó úton haladnak. Ezzel a céllal jött létre a Green Awards elismerés, amit 2024-ben már a harmadik éve adtunk át különböző kategóriákban: olyan nagyvállalatot, kkv-t, innovációt, programot vagy éppen személyt díjazva ezáltal, aki a környezeti és társadalmi fenntarthatóság terén kiemelkedő munkát végez. 2024-től kezdve a díj névadó támogatójával, a Green Cloud Platformmal együttműködve továbbfejlesztjük a zöld eredmények elismerését, a 2025-ös évtől kezdve egy még komplexebb, többféle szempontnak megfelelő kategóriarendszert kiépítve. 2025-ben is lesz Green Awards powered by Green Cloud díjazás, így a vállalatoknak, cégeknek már most érdemes meghatározni, hogy milyen program bemutatásával, a zöld működés egy-egy elemének kiemelésével fognak pályázni 2025 tavaszán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×