eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
Rendőrök a Solingenben előző este elkövetett késes témadás helyszínén 2024. augusztus 24-én. Egy férfi az észak-rajna-vesztfáliai város fennállásának 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen válogatás nélkül járókelőket szúrt le egy késsel. A támadásban legkevesebb három ember életét vesztette, többen súlyosan megsebesültek. A rendőrök nagy erőkkel keresik az elkövetőt.
Nyitókép: Rendőrök a Solingenben elkövetett késes témadás helyszínén 2024. augusztus 24-én. MTI/EPA/Volker Hartmann

Elfogták a solingeni késes támadás fő gyanúsítottját

A német hatóságok vasárnap kora reggel megerősítették a nyugat-németországi Solingen városában elkövetett késeléses ámokfutás fő gyanúsítottjának elfogását. A támadó három ember halálát okozta és nyolcat megsebesített.

A 26 éves férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését - közölték a hatóságok.

A düsseldorfi rendőrség és a szövetségi ügyészség közölte: "ennek a személynek az érintettsége jelenleg intenzív vizsgálat tárgyát képezi".

Egy állami tisztviselő szombat késő este a német televízióban jelentette be annak a férfinak az elfogását, akit a hatóságok a támadás óta eltelt 24 órában kerestek.

A támadás, amelyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, péntek este történt a város 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon. Az elkövető három embert - egy 67 és 56 éves férfit, valamint egy 56 éves nőt - megölt és nyolc továbbit megsebesített a hatóságok tájékoztatása szerint.

A Der Spiegel hírmagazin korábban azonosítatlan biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a gyanúsított szíriai volt, és a ruhája vérrel volt összekenve. A rendőrség ezt nem kívánta azonnal kommentálni.

Az Iszlám Állam Amak nevű hírszolgálata által kiadott közlemény szerint a támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy "bosszút álljon a palesztinokért és a máshol élő muszlimokért". A dzsihadista csoport közlését azonban nem támasztották alá semmilyen bizonyítékkal, és az sem derült ki belőle, hogy a támadó mennyire állt szoros kapcsolatban az Iszlám Állammal.

Hendrik Wuest, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke szombaton terrorcselekménynek minősítette a támadást.

Címlapról ajánljuk
Prószéky Gábor: néhány dologban lekörözi a PULI a ChatGPT-t

Prószéky Gábor: néhány dologban lekörözi a PULI a ChatGPT-t

Azok a nyelvek lesznek túlélők, amelyeket a digitális világban is rendszeresen használnak, és a magyar szerencsére ilyen nyelv – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója. A Széchenyi-díjas matematikus, nyelvész beszélt arról is, hogy kifejlesztették a magyar ChatGPT-t, a PULI-t, amely több tízmilliárd szóval dolgozik, és sokkal jobban ismeri a magyar kultúrát, mint az OpenAI terméke.

Izrael megelőző csapást mért Libanonra, a Hezbollah Észak-Izraelt támadta

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap helyi idő szerint reggel 5 óra előtt megelőző támadást indított Dél-Libanonban, majd rövid időn belül a libanoni síita Hezbollah mozgalom több mint háromszázhúsz lövedéket és drónt indított Izrael északi része felé, válaszul Fuad Sukr július 30-i célzott kivégzésére Bejrútban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Másfél-két millió forintból jön ki most egy egzotikus nyaralás – Egyre népszerűbbek az ázsiai, latin-amerikai célpontok

Másfél-két millió forintból jön ki most egy egzotikus nyaralás – Egyre népszerűbbek az ázsiai, latin-amerikai célpontok

Egyre népszerűbbek újra az ázsiai körutak, pedig a sokat drágult repülőjegyek miatt egyáltalán nem számítanak olcsónak. Fejenként másfél-két millió forintból jön ki egy 12-14 napos japán vagy dél-koreai utazás, míg Srí Lanka esetében a törökországi nyaralások 600-700 ezres árával számolhatunk. A dél- és közép-amerikai körutak is kezdenek beindulni, ahol szintén 1,5-2 millió forinttal kell kalkulálni egy másfél-két hetes nyaralásra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×