eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
SOLINGEN, GERMANY - AUGUST 24: A view of the site of yesterdays deadly stabbings that left three dead and eight injured on September 24, 2024 in Solingen, Germany. A knife-wielding assailant reportedly stabbed people at random last night at a public celebration to mark the citys 650th anniversary. Police have launched an intense manhunt in pursuit of the assailant, who is still at large. Of the eight people injured, five are in critical condition. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nyitókép: Sascha Schuermann

Solingeni késelés: hajtóvadászat indult a támadó után

Szombat délelőtt még mindig nem találták meg a hatóságok azt a támadót, aki előző este leszúrt három embert és sokakat megsebesített a németországi Solingenben egy fesztiválon. Az országot sokkolta az eset, több vezető politikus reagált rá.

A rendőrség szóvivője szombaton közölte, hogy a sebesültek száma nyolc, közülük ötnek súlyos az állapota. A gyanúsítottról nagyon kevés információ áll rendelkezésre, hollétéről semmit sem tudnak.

Az ismeretlen a városi jog megszerzésének 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség alatt támadt az emberekre, a szemtanúk szerint válogatás nélkül, találomra szúrt.

Olaf Scholz német kancellár kifejezte megdöbbenését a késes támadás miatt, és hangsúlyozta, hogy "az elkövetőt gyorsan el kell fogni, és a törvény teljes szigorával le kell rá sújtani". "A solingeni támadás szörnyű bűneset, teljesen felzaklatott. Gyászoljuk az áldozatokat és együttérzünk a családjukkal. A sebesülteknek mielőbbi felépülést kívánok - írta Scholz az X-en.

Nancy Faeser belügyminiszter - szintén az X-en - kijelentette: a német hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elfogják a brutális támadás elkövetőjét, és tisztázzák a bűncselekmény indítékát. A miniszter a szövetségi kormány támogatásáról biztosította Észak-Rajna-Vesztfália rendőrségét munkájában. Hozzáfűzte, hogy az ügyben folyamatos kapcsolatban áll Herbert Reul tartományi belügyminiszterrel.

Frank-Walter Steinmeier német elnök is hasonlókat írt közleményében, mint a kancellár. "Fogjunk össze a gyűlölet és az erőszak ellen!" - tette hozzá.

Korábban a Bild című újság arról számolt be, hogy a támadó találomra választotta ki áldozatait.

Philipp Müller, a városi jog megszerzésének 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség egyik szervezője a péntek késő este történt támadás után a színpadról arra kérte az embereket, hogy próbálják megőrizni nyugalmukat, de "tartsák nyitva a szemüket, mert sajnos az elkövetőt még nem sikerült elfogni".

Németországban az utóbbi időben megnőtt a késes támadások száma, ami aggasztja a társadalmat. Egyelőre még csak javasolta a belügyminiszter, hogy szigorítsák a közterületen birtokolható szúró-vágó eszközökre vonatkozó szabályozást: 12 centiméteres élhosszússág helyett csak 6 centiméteres legyen megengedhető.

Címlapról ajánljuk
Fontos mérföldkőhöz ért a hazai veseátültetési program

Fontos mérföldkőhöz ért a hazai veseátültetési program

Bármikor megtörténhet az első átültetés a magyar élődonoros vesecsere programban, már a recipiens (befogadó) párok kivizsgálása zajlik – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója. Mihály Sándor azt is jelezte, jogszabály-módosítási javaslatot nyújtottak be arra vonatkozóan, hogy ne csak két pár között, hanem adott esetben három vagy négy pár bevonásával lehessen elvégezni az átültetéseket.

Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áltagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel - a két évvel korábbihoz képest - csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×