eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Amerikai nagy hatótávolságú hiperszonikus fegyver (LRHW). Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Német külügyminiszter: szükség van az amerikai elrettentő fegyverek németországi telepítésére

Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy a NATO orosz agresszióval szembeni elrettentő erejének fokozása érdekében az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétákat telepítsen Németországba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "folyamatosan bővítette azt a fegyverarzenált, amellyel a szabadságunkat fenyegeti Európában, ez ellen pedig meg kell védenünk magunkat és a Balti-tenger térségben lévő partnereinket, mégpedig fokozott elrettentéssel és további nagy hatótávolságú fegyverekkel" - fogalmazott Baerbock a Funke Media Groupnak nyilatkozva.

A hárompárti kormánykoalícióban korábban vita alakult ki a nukleáris fegyverek németországi telepítéséről szóló tervekről. Rolf Mützenich, a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakcióvezetője a katonai eszkaláció veszélyére, illetve a nukleáris fegyverek által jelentett kockázatokra hívta fel a kabinet figyelmét. Noha elismerte, hogy szükség van a német védelmi képességek javítására, szerinte a NATO már rendelkezik átfogó elrettentő képességekkel. A politikus egyúttal kifogásolta azt is, hogy a tervek szerint egyedül Németországba telepítenének elrettentő fegyvereket.

Az Egyesült Államok a hidegháború ideje óta először akar ismét olyan fegyverrendszereket telepíteni Németországba, amelyek elérhetik Oroszország területét. Minderről Berlin és Washington a július 9-11-i washingtoni NATO-csúcstalálkozón állapodott meg. A tervek szerint 2026-tól Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket, illetve SM-6 légvédelmi rakétarendszereket és új fejlesztésű hiperszonikus fegyvereket telepít az Egyesült Államok NATO-szövetségesei védelmére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×