eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Laser Weapon Destroys Satellite In Outer Space. 3D Illustration. NASA Images NOT USED!
Nyitókép: 3DSculptor/Getty Images

Űrfegyveres bejelentést tett a Pentagon, az oroszok is megszólaltak

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Oroszország valószínűleg egy olyan űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára a múlt héten, amely alkalmas más műholdak megtámadására – jelentette be kedden Pat Ryder, a Pentagon szóvivője.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt is közölte, hogy a kilövésre május 16-án került sor, és az orosz műhold jelenleg ugyanazon a pályán kering, mint egy amerikai kormányzati műhold. A Pentagon szerint nem ez az első alkalom, hogy Oroszország ilyen űrfegyvereket indít.

Robert Wood amerikai ENSZ-nagykövet-helyettes korábban Ryderhez hasonló véleményt fogalmazott meg a témában, és manipulatív taktikával vádolta Moszkvát, miután Oroszország a múlt hónapban megvétózott egy nukleáris űrfegyverek elleni amerikai határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes tagadta a vádakat az űrfegyver pályára állításáról, és kijelentette:

„nem hiszem, hogy válaszolnunk kéne bármilyen washingtoni álhírre”

– idézte a politikust az Interfax orosz hírügynökség.

„Az amerikaiak mondhatnak, amit akarnak, de a mi doktrínánk ettől még nem fog változni” – fogalmazott Rjabkov, hozzátéve, hogy Moszkva „mindig is ellenezte a támadófegyverek alacsony Föld körüli pályára állítását”.

Az alacsony Föld körüli pályán mozgó műholdak és egyéb testek a földfelszíntől 200-2000 kilométeres távolságra keringenek.

Az amerikai hírszerzés már februárban arra figyelmeztetett, hogy Oroszország űrbe telepíthető műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál meg kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára.

Az Egyesült Államok akkor tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az orosz nukleáris kapacitásokkal kapcsolatos új hírszerzési információkról. A The New York Times című amerikai lap szerint az új nukleáris képességek fejlesztés alatt állnak, és még nincsenek az űrbe telepítve, egy illetékes pedig azt mondta, hogy az új fegyverek egyelőre nem jelentenek közvetlen veszélyt.

A Kreml februárban tagadta, hogy Oroszország új nukleáris űrfegyver kifejlesztésén dolgozna, és koholmánynak, a washingtoni Fehér Ház trükkjének minősítette a megjelent beszámolókat. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig emlékeztetett arra, hogy Oroszország mindig is kategorikusan ellenezte nukleáris fegyverek telepítését a világűrbe.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×