eur:
395.53
usd:
368.28
bux:
69834.44
2024. június 19. szerda Gyárfás
Robert Fico szlovák miniszterelnök érkezik a kormányülés kihelyezett ülésére a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlova) 2024. május 15-én. Fico az ülés után kevéssel megsebesült egy lőfegyveres incidensben. A kormányfőt kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban arról beszélt, hogy a nyitrabányai merénylete után Robert Fico már túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult. „Súlyosan megsérült: az egyik lövedék a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték” – mondta.

Korábban sajtótájékoztatót tartott a Robert Fico elleni merényletről Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter és Robert Kaliňák védelmi miniszter. Utóbbi azt mondta, órák óta a műtőben van a miniszterelnök, és állapota "nagyon komplikált. Azt is hozzátette, hogy a politikustársa az életéért harcol. Megerősítette azt is, hogy ötször lőttek rá Ficóra, a mostani információk szerint politikai indíttatás volt a támadás mögött.

Késő este a TA3 úgy értesült, hogy Robert Fico kormányfőt megműtötték, és jelenleg mesterséges kómában tartják. Az információt hivatalosan nem erősítették meg. A televízió szerint a műtét 3 óra 40 percig tartott, és a miniszterelnök sok vért vesztett, az orvosok pedig minden tőlük telhetőt megtettek – innentől kezdve minden Fico szervezetén múlik, hogy sikerül-e megküzdenie a sérüléseivel.

Robert Ficónak egy lövedék a mellkasában maradt, egy golyó a beleiben okozott sérülést, egy pedig az egyik végtagját sebesítette meg – állítja a TA3.

A szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatón leszögezte, a bűnüldöző szervek nem lesznek tétlenek, és nem marad büntetlenül egyetlen, a merényletet helyeslő vagy további hasonló tettekre bujtogató kijelentés sem - közölte az Új Szó. Matúš Šutaj Eštok elmondta: a hatóságok mindent megtesznek a többi közjogi méltóság és a parlamenti képviselők biztonságának garantálására. Szintén fokozzák egyes médiumok és ellenzéki politikusok védelmét. Hangsúlyozta, mindent megtesznek a lakosság biztonságának garantálásáért.

A Új szó a TV JOJ-ra hivatkozva azt is közölte, hogy már a merénylő feleségét is kihallgatták. A nő nem nyilatkozott, az arcát reklámújságokkal takarta el.

A Refresher pedig azt közölte: a merénylet elkövetője, Juraj Cintula korábban szimpátiáját fejezte ki Ľubomír Harmannal, aki 2010 augusztusában nyolc embert lőtt agyon és további tizenötöt megsebesített Dévényújfalun. A merénylő 2015-ben mejelent „Efata: o Cigánoch a Rómoch” című könyvében arról írt, hogy egyetért a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) szélsőjobboldali szervezet választási programjával,

Címlapról ajánljuk
Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Többségi támogatás nélkül is elkezdheti munkáját a Fővárosi Közgyűlés, de a hatékony működéshez mindenképpen kompromisszumokat kell kötnie a főpolgármesternek. A jelenlegi szabályok szerint csak a fővárosi képviselők négyötöde oszlathatja fel a közgyűlést, ekkor a főpolgármester mandátuma is megszűnik. Elfogadott költségvetés nélkül azonban a kormányhivatal akár törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezhet.

Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

A megállapodásban rögzített célok megvalósulását döntően befolyásolja, hogy ki nyeri meg az őszi amerikai elnökválasztást – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij láthatóan igyekszik bebiztosítani Ukrajna helyzetét, és alternatívákban is gondolkodik, ezért más országok vezetőivel is folyamatosan tárgyal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Csúcsot döntött tegnap az S&P 500 és a Nasdaq, miután az amerikai gazdaság lassulására utaló kiskereskedelmi adatok érkeztek, ami az előző heti kedvező inflációs adatokkal együtt növelheti a szeptemberi kamatcsökkentés esélyét. A jó hangulat mellett átrendeződés is történt a világ legértékesebb cégei között, hiszen az Nvidia megelőzte a Microsoftot, mint a világ legértékesebb tőzsdei cége. Ezek után az ázsiai tőzsdéken csak vegyes mozgásokat láttunk, és az európai piacokon is iránykereséssel indult a nap. A kereskedési volumen várhatóan alacsony marad a nap során, mivel az amerikai tőzsdéken ma nemzeti ünnep miatt nem lesz kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×