eur:
388.38
usd:
359.54
bux:
68485.5
2024. május 29. szerda Magdolna
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák

Sebész a Fico-merényletről: több szervet is eltalálhatott a lövedék

Életveszélyes állapotban van a haslövése miatt a szlovák miniszterelnök. Az InfoRádió által megkérdezett sebész, Dr. Csapó Zsolt PhD, a Flór Ferenc kórház főorvosa elmondta, az orvosi teamnek végig kell mennie a lövedék útján, és meg kell próbálni megmenteni az érintett belső szerveket.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt több lövés is eltalálta, amikor szerda délután Nyitrabányán egy merénylő megtámadta. A szerda esti tájékoztatás szerint az életéért küzdenek az orvosok a besztercebányai kórházban.

Az InfoRádiónak nyilatkozó sebész főorvos szerint a lőtt sérülések ellátásának sikere attól függ, hogy milyen szerveket talált el a golyó. A hasüreg és a mellkas a legkockázatosabb terület – tette hozzá dr. Csapó Zsolt.

"A lőtt sérülések mindig roncsoló sérülések, nem tartják az anatómiai határokat, tehát ezért nehéz az ellátásuk" – mondta, és jelezte, a végtagi sérüléseket könnyebb ellátni, a nagyobb gondot a hasi találat jelenti, mert a mellkast, illetve a hasüreget érő lövés közvetlenül életveszélyes állapotot jelent. Ilyenkor mihamarabb kórházba kell, hogy kerüljön a sebesült, mert nagy valószínűséggel intenzív ellátást igényel. "Az elsődleges szempont az életet közvetlenül veszélyeztető vérzés elhárítása, és a második lépés pedig, hogy a sérülés milyen életfontosságú szervet érintett és azt hogy lehet megmenteni, vagy hogy lehet helyrehozni" – magyarázta.

Csapó Zsolt elmondta, a lövési sérülés a roncsolása miatt majdnem minden alkalommal műtéti feltárást igényel, és gyakorlatilag a lövedék útját kell követni a műtét során, és ellátni az adott szerveket. El kell állítani a vérzést, nagyobb vérvesztés esetén haladéktalanul vértranszfúzióra, vérátömlesztésre kell felkészülni.

"A beavatkozás kockázatos, mert eleve életveszélyes állapotban van a beteg. A hossza attól függ, hogy mit találnak, és hogy tudnak végigmenni a lőtt csatornán, és a lövedék okozta sérülés ellátásán. Lehet hosszú, több órás műtét" – mondta a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Sebészeti Osztályának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×