eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Megszólalt Robert Fico merénylője – elmondta, miért lőtt a kormányfőre

Az X közösségi oldalra került fel egy ismeretlen eredetű videórészlet, amelyen az őrizetben lévő Juraj Cintula beszél.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték. A kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor több lövés is eldördült. A politikust életveszélyes sérülésekkel szállították helikopterrel a besztercebányai kórházba, ahol jelenleg is operálják.

Az elkövetőt a helyszínen elfogták a rendőrök. Kiderült, hogy egy 71 éves szlovák író, Juraj Cintula támadt a miniszterelnökre egy jogszerűen tartott pisztollyal, amelyet biztonsági őrként kapott.

A férfiről megjelent egy felvételt az X-en, amelyben az elkövető elárulta, miért próbált meg végezni Ficóval. Cintula azt állítja, azért követte el a merényletet, „mert nem értett egyet a kormány politikájával”. A videóban a támadó arról beszél, egy hónappal ezelőtt döntötte el, merényletet követ el Fico ellen. „Nem értek egyet a kormány politikájával. A médiát felszámolják, miért támadják az RTVS-t? Miért rúgták ki Mazákot?” – kérdezte a videóban.

A merénylet feltételezett elkövetőjének fia a szlovák aktuality.sk hírportálnak azt mondta, hogy sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Elmondta, hogy fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka. Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok."

Címlapról ajánljuk
Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint szigorúbb jogi eszközökkel kellene fellépni az uszító kommenteket írókkal, illetve az ilyen hozzászólásokat nem moderáló internetes oldalakkal szemben. Baracsi Katalin az InfoRádióban elmondta: erre lehetőséget adnak az uniós szabályok, mint ahogy arra is, hogy a tagállamok felerősítsék az ellenőrző rendszerek jogosultságait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×