eur:
395.38
usd:
368.18
bux:
69846.16
2024. június 19. szerda Gyárfás
Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák védelmi miniszter (a háttérben) a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségére érkezik a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Robert Fico előre megjósolta az ellene elkövetett merényletet?

A szlovák miniszterelnök már áprilisban attól tartott, hogy a liberális lapok által fűtött frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába torkollhat.

Robert Fico szlovák miniszterelnök az elnökválasztás második fordulója után az ellenzéket és a médiát vádolta a szlovák közbeszéd pattanásig feszülő megosztottságáért, ami kapcsán attól tartott, merénylet készülhet kormánya ellen – írja az Index.

„Az utcán undorító módon szidják a koalíciós politikusokat, és én csak arra várok, mikor torkollik ez a Denník N, Sme és Aktuality által intenzíven fűtött frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába” – fogalmazott Robert Fico miniszterelnök még április 11-én, az elnökválasztás második fordulója után pár nappal, amit az általa támogatott egykori párttársa, Peter Pellegrini nyert meg.

A legnagyobb szlovákiai portál, a Denník N szerint Fico már akkor is attól tartott, hogy a gyűlölködő kijelentések végül egy kormánytag elleni merényletben teljesedhetnek majd ki, mivel szerinte az ellenzék, illetve a mainstream, liberális elfogultságú lapok személye és az általa vezetett kormányok ellen hergeln.

Az elnökválasztás második fordulója után Zuzana Caputova leköszönő köztársasági elnök is nyugtatni próbálta a végletekig megosztott szlovák közvéleményt.

Robert Fico miniszterelnököt május 15-én, délután lőtte meg egy 71 éves merénylő. A miniszterelnök állapota kritikus, az életéért harcolnak a besztercebányai kórházban.

Címlapról ajánljuk
Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Szakértők: hosszú ideig nem működhet többség nélkül a Fővárosi Közgyűlés

Többségi támogatás nélkül is elkezdheti munkáját a Fővárosi Közgyűlés, de a hatékony működéshez mindenképpen kompromisszumokat kell kötnie a főpolgármesternek. A jelenlegi szabályok szerint csak a fővárosi képviselők négyötöde oszlathatja fel a közgyűlést, ekkor a főpolgármester mandátuma is megszűnik. Elfogadott költségvetés nélkül azonban a kormányhivatal akár törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezhet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×