eur:
396.3
usd:
369.98
bux:
70499.37
2024. június 25. kedd Vilmos
Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter nyilatkozik Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. Fico állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos, miután az előző nap Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Kalinák bejelentése: nincs túl az életveszélyen Robert Fico

A miniszterelnök csak korlátozott módon képes kommunikálni – mondta a szlovák Biztonsági Tanács ülése után Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter. Azt is közölte, nem hirdetnek rendkívüli helyzetet a kormányfő elleni merénylet után.

Az orvosok stabilizálták az állapotát, de még mindig nincs túl az életveszélyen – jelentette ki Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter a szlovák Biztonsági Tanács ülése után. Robert Fico kormányfő állapota továbbra is súlyos, az őt eltaláló négy lövés komoly és széles körű sérüléseket okozott, komoly orvosi beavatkozáson esett át, ugyanakkor arról a megjelent hírről nem beszélt, hogy új operáció vár a kormányfőre – írja az Új Szó.

"Robert Fico csak korlátozott módon képes kommunikálni, kizárólag egészségügyi kérdésekben beszélnek vele, politikai eseményekről nem tájékoztatják"

– mondta Kaliňák egy kérdésre válaszolva.

Azt is bejelentette, hogy a kormány nem hirdetett ki rendkívüli helyzetet. Robert Kalinák elmondta, nem szerettek volna korlátozásokat bevezetni, helyette inkább a társadalom megnyugtatására összpontosítottak. Hozzátette: fokozták a legfőbb közjogi méltóságok, valamint a potenciálisan veszélyeztetett csoportok és személyek védelmét, beleértve az újságírókat is.

A tárcavezető megköszönte a lakosság és a politikusok támogatását. „Nagyra értékeljük, mivel ebben a pillanatban a Szlovák Köztársaság új formájáért is harcolunk” – mondta.

A védelmi tárcavezető a Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban kijelentette, nem egy véletlen, hanem egy előre kitervelt bűncselekmény történt. Rámutatott, hogy az elkövető már az alsókorompai (Dolná Krupá) kihelyezett kormányülésen szervezett tüntetésen is részt vett. Kaliňák felszólította a sajtó képviselőit, hogy csak valós információkat és tényeket terjesszenek.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter bejelentette, a gyilkossági kísérlettel kapcsolatos nyomozást az ügyészség felügyeli, és nem ad ki rüóla információkat. Kiemelte:

a rendőrség a merénylet egyetlen verzióját vizsgálja, miszerint politikai indíttatású bűncselekményről van szó.

A tárcavezető hozzátette, a támadás motivációja az lehetett, hogy az elkövető nem értett egyet az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás megszüntetésével, az RTVS átszervezésével, valamint a Bírói Tanács elnökének menesztésével.

Šutaj Eštok közölte, a merénylő egyetlen szélsőséges csoportnak sem volt tagja, egyúttal megerősítette, hogy korábban részt vett kormányellenes tiltakozásokon. A rendőrség 32 olyan esetet vizsgál, amely során interneten keresztül támogatták a merénylő tettét.

A belügyminiszter felszólította a médiát, hogy ne adjanak teret az összeesküvés-elméleteknek és azoknak a „kétségbeesett politikusoknak”, akik lekicsinylik a Robert Fico elleni merényletet, illetve megkérdőjelezik a biztonsági intézkedéseket. „A gyűlöletre nem lehet gyűlölet a válasz” – figyelmeztetett.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter arra a kérdésre, hogy tervezi-e a lemondását, azt válaszolta, hogy nem ragaszkodik a posztjához. „Csak az érdekel, hogy minden egyes polgár, tisztségviselő és média biztonságát garantáljam”. Robert Kaliňák védelmi miniszter hozzátette, semmilyen okot nem lát arra, hogy Šutaj Eštok távozzon.

Robert Fico szlovák miniszterelnökre a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után lőtt rá szerda délután egy merénylő, öt lövést adott le, három találta el a kormányfőt, akit mentőhelikopterrel, életveszélyes állapotban szállítottak a besztercebányai kórházba. Az elkövetőt a helyszínen elfogták

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×