eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után lőtték meg a nyílt utcán. A merénylő, egy 71 éves lévai férfi öt lövést adott le egy nyilvánosságra került videó tanúsága szerint, és szlovák lapértesülések szerint ebből három találta el a kormányfőt, kettő a kezén, egy a hasán.

A testőrök azonnal az autójába tették a sérült Ficót, majd elhajtottak vele, és aztán mentőhelikopterrel a besztercebányai kórházba szállították. A miniszterelnök hivatalos honlapján négy óra előtt az jelent, meg, hogy Fico életveszélyes állapotban van, nem Pozsonyba vitték, mert sürgősen orvosi beavatkozásra volt szüksége. Ehhez képest egy helyszíni videó szerint a besztercebányai landolás után meglehetősen lassan tolták be a kórházba a sérültet.

A Dennik N portál este hat órakor még arról tudósított, hogy Fico továbbra is a műtőben van, egyes információk szerint a haslövése miatt van továbbra is életveszélyben. Hivatalos információ azonban nem jelent meg az állapotáról, sőt a tudósítások szerint a kórházi alkalmazottaktól is elvették mobiltelefonjaikat a teljes hírzárlat érdekében.

Délután öt órakor sajtótájékoztatót tartott volna a belügyi és az egészségügyi tárca, valamint országos rendőrfőkapitány Besztercebányán, de ez elmaradt. A miniszterek a helyszínen vannak, de várhatóan az operáció végéig nem adnak tájékoztatást.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter csupán azt jelentette be, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a Robert Fico miniszterelnököt és vele együtt az egész demokratikus rendszert ért támadást a lehető leggyorsabban részletesen kivizsgálják. A biztonsági erők feladata szerinte az, hogy az állam minden hivatalos képviselője biztonságáról gondoskodjanak. Úgy véli, „közös feladatunk, hogy azonnal leállítsuk a politikai gyűlölet terjesztését. Az érzelmek természetesen felkorbácsolódnak, de nagyon rossz lenne ezt a veszélyes helyzetet még tovább fokozni.”

Azt is bejelentették, hogy a miniszterelnököt ért támadásra válaszul a parlament megerősíti a biztonsági intézkedéseket, és intézkedéseket tesz a képviselők biztonsága érdekében is. Így felfüggesztették a pozsonyi parlament épületének látogatását is, és az ülésezést ideiglenesen felfüggesztették május 21-ig.

A szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a támadó egy 71 éves író, Juraj Cintula volt, akit a helyszínen azonnal elfogtak. A férfi egy legálisan tulajdonában lévő fegyverrel adott le öt lövést Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. Szemtanúk szerint a merénylő először rászólt Ficóra, majd odament hozzá, hogy kezet rázzon vele, a lövések ezután dördültek el.

A férfi három verseskötetet írt, tagja a szlovák írószövetségnek, de az utóbbi időben inkább a politika iránt érdeklődött. Egyelőre nem merült fel, hogy valamilyen szervezet tagjaként vagy társakkal követte volna el a támadást. A fia annyit mondott, hogy apja nem volt Fico támogatója, legálisan tartott fegyvert, és nem tudott arról, hogy támadást tervez a miniszterelnök ellen.

Címlapról ajánljuk
Csorbai Attila: elég a kettős mércéből a baromfipiacon!

Csorbai Attila: elég a kettős mércéből a baromfipiacon!

Több baromfitermék sem felel meg az uniós követelményrendszernek, miközben állatjóléti, környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági szempontok alapján sem ugyanazok az elvárások az importárukkal szemben – mondta az InfoRádióban a Baromfi Termék Tanács elnöke.

Nem segített a beismerés az újpesti brutális gyilkosság ügyében

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint előbb megölte a szüleit, majd amikor a rendőrök emiatt vele szemben intézkedést foganatosítottak, az egyik rendőrt is mellkason akarta szúrni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 26. 10:52
×
×
×
×