eur:
383.92
usd:
353.84
bux:
68846.13
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák

Még operálják Robert Ficót – ennyit tudni a merényletről

Életveszélyes haslövése miatt műtik a szlovák miniszterelnököt Besztercebányán, egyelőre nincs hivatalos tájékoztatás az állapoitáról.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után lőtték meg a nyílt utcán. A merénylő, egy 71 éves lévai férfi öt lövést adott le egy nyilvánosságra került videó tanúsága szerint, és szlovák lapértesülések szerint ebből három találta el a kormányfőt, kettő a kezén, egy a hasán.

A testőrök azonnal az autójába tették a sérült Ficót, majd elhajtottak vele, és aztán mentőhelikopterrel a besztercebányai kórházba szállították. A miniszterelnök hivatalos honlapján négy óra előtt az jelent, meg, hogy Fico életveszélyes állapotban van, nem Pozsonyba vitték, mert sürgősen orvosi beavatkozásra volt szüksége. Ehhez képest egy helyszíni videó szerint a besztercebányai landolás után meglehetősen lassan tolták be a kórházba a sérültet.

A Dennik N portál este hat órakor még arról tudósított, hogy Fico továbbra is a műtőben van, egyes információk szerint a haslövése miatt van továbbra is életveszélyben. Hivatalos információ azonban nem jelent meg az állapotáról, sőt a tudósítások szerint a kórházi alkalmazottaktól is elvették mobiltelefonjaikat a teljes hírzárlat érdekében.

Délután öt órakor sajtótájékoztatót tartott volna a belügyi és az egészségügyi tárca, valamint országos rendőrfőkapitány Besztercebányán, de ez elmaradt. A miniszterek a helyszínen vannak, de várhatóan az operáció végéig nem adnak tájékoztatást.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter csupán azt jelentette be, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a Robert Fico miniszterelnököt és vele együtt az egész demokratikus rendszert ért támadást a lehető leggyorsabban részletesen kivizsgálják. A biztonsági erők feladata szerinte az, hogy az állam minden hivatalos képviselője biztonságáról gondoskodjanak. Úgy véli, „közös feladatunk, hogy azonnal leállítsuk a politikai gyűlölet terjesztését. Az érzelmek természetesen felkorbácsolódnak, de nagyon rossz lenne ezt a veszélyes helyzetet még tovább fokozni.”

Azt is bejelentették, hogy a miniszterelnököt ért támadásra válaszul a parlament megerősíti a biztonsági intézkedéseket, és intézkedéseket tesz a képviselők biztonsága érdekében is. Így felfüggesztették a pozsonyi parlament épületének látogatását is, és az ülésezést ideiglenesen felfüggesztették május 21-ig.

A szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a támadó egy 71 éves író, Juraj Cintula volt, akit a helyszínen azonnal elfogtak. A férfi egy legálisan tulajdonában lévő fegyverrel adott le öt lövést Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. Szemtanúk szerint a merénylő először rászólt Ficóra, majd odament hozzá, hogy kezet rázzon vele, a lövések ezután dördültek el.

A férfi három verseskötetet írt, tagja a szlovák írószövetségnek, de az utóbbi időben inkább a politika iránt érdeklődött. Egyelőre nem merült fel, hogy valamilyen szervezet tagjaként vagy társakkal követte volna el a támadást. A fia annyit mondott, hogy apja nem volt Fico támogatója, legálisan tartott fegyvert, és nem tudott arról, hogy támadást tervez a miniszterelnök ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Oroszország tegnap önkényesen navigációs bójákat távolított el az észt-orosz határon. Lengyelország fontolgatja, hogy saját légvédelmi eszközeivel elkezdi lelőni az orosz rakétákat Ukrajna felett. Az orosz hadsereg három szektorban is nyomul előre. Az FSzB megvádolta Ukrajnát azzal, hogy ők követték el a Crocus City Hall elleni terrormerényletet. Vlagyimir Putyin orosz elnök bennfentesek szerint már komolyan lezárná a háborút. Az orosz védelmi minisztériumban folytatódik a tisztogatás. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×