eur:
395.97
usd:
369.68
bux:
70426.98
2024. június 25. kedd Vilmos
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Életfogytiglanit is kaphat a szlovák kormányfő támadója

A rendőrség eljárást indított Juraj Cintula ellen, aki szerdán többször meglőtte Robert Fico kormányfőt a handlovái kihelyezett kormányülést követően.

Előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a rendőrség Juraj Cintulát – írja az ujszo.com. A férfit jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrségi cellájában tartják fogva Nyitrán. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a törvény értelmében

25 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A merénylőt a rendőrök szerda éjjel az autójához kísérték, amelyet egy speciálisan kiképzett kutya vizsgált át robbanóanyag nyomai után kutatva. Ezt követően tűzszerészek érkeztek, akik a csomagtartót és a motorháztetőt ellenőrizték.

A Markíza szerint a 71 éves nyugdíjas csütörtökön reggel, a meggyanúsítást követően azt mondta, hogy büszke arra, amit tett.

A lap arról is beszámolt, hogy a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub határozottan elítélte a Robert Ficóval szembeni gyilkossági kísérletet, és visszavonta a támadó, Juraj Cintula tagságát. A klub elnöke, Mária Cibulová hangsúlyozta, hogy a klub az irodalomról, nem pedig a politikáról szól.

Fokozottan figyelik a közösségi médiát

A Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban a szlovák rendőrség fokozottan fogja figyelni a közösségimédia-felületeket. „Nagyra tartjuk a demokráciát és a szólásszabadságot, a gyűlöletbeszéd és a fenyegető kommentek azonban hozzájárulnak a helyzet további eszkalációjához” – idézi a hatósági közleményt az ujszo.com.

Hozzátették, arra kérik a nyilvánosságot, tartózkodjanak a gyűlöletkeltő és a fenyegető kommentek közzétételétől az egyes cikkek alatt, mivel ha olyan hozzászólásokat találnak, amelyeket törvényellenesnek minősítenek, kiemelten foglalkoznak majd velük.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A tiszta energia Paks eszköze a klímavédelemre

A tiszta energia Paks eszköze a klímavédelemre

Ha a zöld energiatermelésről beszélünk Magyarországon, akkor megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön a Paksi Atomerőmű, amely a teljes országos áramfogyasztás nagyjából harmadát fedezi, időjárástól és napszaktól függetlenül. Hogy építhető be az erőmű a fenntartható energiatermelésbe itthon és mik ennek az előnyei? Többek között erről kérdeztük Kovács Antalt, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját, de szóba került a erőművi hő hasznosítása és a Duna jelentős melegedése is, amely az évnek ebben az időszakában különösen aktuális.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×