eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Életfogytiglanit is kaphat a szlovák kormányfő támadója

A rendőrség eljárást indított Juraj Cintula ellen, aki szerdán többször meglőtte Robert Fico kormányfőt a handlovái kihelyezett kormányülést követően.

Előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a rendőrség Juraj Cintulát – írja az ujszo.com. A férfit jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrségi cellájában tartják fogva Nyitrán. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a törvény értelmében

25 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A merénylőt a rendőrök szerda éjjel az autójához kísérték, amelyet egy speciálisan kiképzett kutya vizsgált át robbanóanyag nyomai után kutatva. Ezt követően tűzszerészek érkeztek, akik a csomagtartót és a motorháztetőt ellenőrizték.

A Markíza szerint a 71 éves nyugdíjas csütörtökön reggel, a meggyanúsítást követően azt mondta, hogy büszke arra, amit tett.

A lap arról is beszámolt, hogy a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub határozottan elítélte a Robert Ficóval szembeni gyilkossági kísérletet, és visszavonta a támadó, Juraj Cintula tagságát. A klub elnöke, Mária Cibulová hangsúlyozta, hogy a klub az irodalomról, nem pedig a politikáról szól.

Fokozottan figyelik a közösségi médiát

A Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban a szlovák rendőrség fokozottan fogja figyelni a közösségimédia-felületeket. „Nagyra tartjuk a demokráciát és a szólásszabadságot, a gyűlöletbeszéd és a fenyegető kommentek azonban hozzájárulnak a helyzet további eszkalációjához” – idézi a hatósági közleményt az ujszo.com.

Hozzátették, arra kérik a nyilvánosságot, tartózkodjanak a gyűlöletkeltő és a fenyegető kommentek közzétételétől az egyes cikkek alatt, mivel ha olyan hozzászólásokat találnak, amelyeket törvényellenesnek minősítenek, kiemelten foglalkoznak majd velük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×