eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A 2023. október 19-i felvételen a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó szalonjában állnak érdeklődők a Tesla Model 3 autójának malajziai bemutatóján, a Szelangor állambeli Damanszarában. A Tesla bevétele 2023. harmadik negyedévében nőtt, a nyeresége azonban csökkent amiatt, hogy az árcsökkentések hatására nőtt ugyan a cég autói iránti kereslet, de kedvezőtlenül alakította a nyereségmarzsot. A szeptemberrel záruló negyedévben a vállalat adózott eredménye 1,85 milliárd dollár lett, ami 44 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakában elért eredménynél. A részvényarányos nyereség 90 centről 53 centre esett.
Nyitókép: MTI/EPA/Fazry Ismail

Egymásnak feszült a két Tesla

A bírósághoz fordult a Tesla, mert Indiában egy akkumulátorgyártó céget is így hívnak. Mivel ez már évek óta szúrta az amerikai autógyártó szemét, a leveleik pedig nem értek célt, jogi úton próbálnak érvényesülni.

A Reuters beszámolója szerint pert indított egy indiai akkumulátorgyártó cég ellen a Tesla, mert az Elon Musk vezette cég úgy véli, jogosulatlanul és megtévesztő módon használja a Tesla Power márkanevet – számolt be a vezess.hu.

Az ügyben a héten tartották az első meghallgatást a legfelsőbb bíróságon Új-Delhiben. A Tesla azt állítja, hogy az olvasatukban jogsértő védjegyhasználat kapcsán már 2022 áprilisában felszólítást küldtek az indiai vállalatnak, a levelet azonban figyelmen kívül hagyták. Az akkumulátorgyártó képviselője azzal érvelt, a cég fő profilja ólomsavas akkumulátorok gyártására terjed ki, és nem áll szándékukban, hogy elektromos autókkal bővítsék a kínálatukat.

Csakhogy a cég az egyesült államokbeli Delaware-ben található, akárcsak a Tesla, ráadásul a weboldalán a „Tesla Power” és a „Tesla Power USA” márkanév is szerepel. A bírósági jegyzőkönyvhöz az erről készült képernyőmentéseket is csatolták, amik azt is megörökítették, ahogyan a Tesla Power úgy hirdeti magát, mint „úttörő és vezető” vállalat a „megfizethető akkumulátorok” világában, „nagyon erős jelenléttel Indiában”.

A Tesla Power képviselője azt állítja a Reutersnek, hogy a cég már jóval azelőtt létezett Indiában, hogy 2003-ban megalapították volna a Teslát, és minden szükséges kormányzati engedéllyel rendelkezik. „Soha nem is állítottuk, hogy bármilyen kapcsolatban állnánk Elon Musk Teslájával” – tette hozzá az indiai cég munkatársa.

A bíró három hetet adott az indiai Teslának, hogy írásos válaszokkal szolgáljon. A következő meghallgatásra május 22-én kerül sor.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×