eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: YouTube/NASA

Nézze itt élőben a teljes napfogyatkozást!

Az Egyesült Államok 15 államát érinti a hétfői teljes napfogyatkozás, az érintett területekre több millió turista is ellátogatott, hogy megcsodálja a látványt - remélhetőleg a szemet védő eszközök segítségével.

Az amerikai idő szerint hétfő délutáni teljes napfogyatkozás sávja délnyugatról-északkeleti irányban szeli át az Egyesült Államokat, mintegy 4000 kilométer hosszan és csaknem 200 kilométer szélességben.

A teljes napfogyatkozásra magyar idő szerint nagyjából este fél hét és este tíz óra (18:38 és 21:55) között kerül sor, ezalatt a "sötétség" mintegy áthalad az USA nyugati partjától a keletiig.

A természeti jelenséget először Texas államban lehet majd megfigyelni, ahol helyi idő szerint hétfőn fél l2-kor éri el a teljességet mintegy 4 és fél percen keresztül. A Hold árnyéka bő egy órával később Maine államnál hagyja el az Egyesült Államok területét.

Részleges napfogyatkozás az Egyesült Államok területének nagy részén látható lesz, Los Angelesben a Nap mintegy felét foglalja majd el a Hold, ahogy Miamiban is. A fővárosban Washingtonban csaknem 90 százalékos lesz.

Az érdeklődőknek a NASA angol nyelvű élő közvetítését ajánljuk:

Maga a teljes fogyatkozás 2,5-4 percig tart, ekkor a napkorong teljesen eltűnik a szem elől, és megpillantható a Napot övező korona, csillagunk külső, ritkás és nagyon forró légköre, valamint a napszél (a napkorona kilökődéseit, amely elérve a Földet létrehozza a sarki fény jelenségét). Sokak szerint a teljes napfogyatkozás legszebb jelensége a ''gyémánt gyűrű": az utolsó pillanat, mielőtt a Hold teljesen elfedi a napkorongot.

Részlet a NASA YouTube-közvetítésének előzeteséből
Teljes napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Föld felszínének egy adott területéről nézve a Hold elhalad a Nap és a Föld között, a megfigyelő számára eltakarva a Napot.
(A kép részlet a NASA YouTube-közvetítésének előzeteséből)

A teljes napfogyatkozás sávjába eső területen mintegy 44 millió ember él.

Egy fogyasztói felméréssel foglalkozó intézet, a Lisa W. Miller & Associates közelmúltban készült kutatása szerint 12 millió ember kelt útra, hogy a maga teljességében láthassa a csillagászati jelenséget. A legtöbben, mintegy 1 millióan Texast választották, ahol leghosszabb ideig lesz észlelhető a napfogyatkozás.

Az Egyesült Államok területének jó részén áthaladó teljes napfogyatkozás, amelynek sávja a nyugati parttól és keleti partig húzódott, legutóbb 2017-ben volt. A két partvidéket érintő hasonló jelenség legközelebb 2045-ben lesz. Ugyanakkor az ország kisebb területeit érintő teljes napfogyatkozás 2033-ban Alaszkában lesz látható, majd 2044-ben Montana, valamint Észak-Dakota államban.

Magyarországon legutóbb 1999-ben lehetett megfigyelni teljes napfogyatkozást, a legközelebbi pedig 2081-ben lesz - idézte fel a hirado.hu oldal.

Részleges napfogyatkozásra azonban már nem kell sokat várni hazánkban sem,

2025. március 29-én ugyanis az Afrika északi területén és Oroszország északi területén megfigyelhető teljes napfogyatkozás Magyarországon részlegesen látható lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×