eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gőz száll fel a Datteln IV szénerőműből a németországi Dattelnben 2020. május 29-én. Az Uniper német energiavállalat azt tervezi, hogy üzembeállítja az erőművet május 30-án. Az Uniper korábbi anyavállalata, az E.ON düsseldorfi székhelyű áram- és gáztársaság fektette le az erőmű alapkövét 2007-ben. Környetvédők többször tüntettek az erőmű megépítése ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Egyszerre 15 szénerőművet zártak be Németországban - hogyan tovább?

Németország energiaellátási biztonsága az atomerőművek leállítása után is garantált, a megújítható energiaforrások kiépítésének köszönhetően - hangsúlyozta egy évvel ezelőtt Robert Habeck gazdasági miniszter. A zöldpárti politikus, aki egyben alkancellár is, egy esztendővel később most ugyanezt ismételte meg. Az egyetlen különbség, hogy kijelentése ezúttal a szénerőművekre vonatkozott.

Tavaly áprilisban a korábbi, Merkel-korszakból származó három utolsó atomerőmű "zárt be" véglegesen, de a Scholz-kormány akkor még úgy döntött, hogy a szénerőművek többségét az energiaellátás biztosítása érdekében nem kapcsolják le a hálózatról.

A húsvét azonban ebben a tekintetben némi fordulópontot jelentett, összesen ugyanis hét széntüzelésű erőművet zártak be Észak-Rajna-Vesztfáliában, illetve Brandenburgban.

Mindezt az üzemeltető RWE és a Leag energiavállalatok is megerősítették. Összességében ezek a blokkok 3,1 gigawatt teljesítményt értek el.

Ezen kívül a Robert Habeck vezette gazdasági minisztérium információira hivatkozva a szövetségi közüzemi hálózati ügynökség arról számolt be, hogy nyolc közepes és kisebb, összesen 1,3 gigawatt teljesítményű kőszénerőmű szintén lekerült a hálózatról.

A ZDF német közszolgálati televízió, valamint a Der Spiegel című lap utalt arra, hogy

a szénerőművek bezárását későbbre tervezték, az ukrajnai orosz háboró azonban "közbeszólt".

A háború kitörése után Németország egyik fő törekvése az orosz gáztól való függetlenedés. Az energiaellátás biztonsága érdekében ezért a kormány engedélyezte több szénerőmű számára a tervezettnél hosszabb ideig tartó üzemeltetést, utalva arra, hogy ezek a gázfogyasztás csökkentése érdekében villamosenergiát termelnek.

"A megújuló energiaforrások jelentős bővülése és a gázellátási helyzet stabilizálódása nyomán a lekapcsolt szénerőműblokkok további üzemeltetése nem szükséges és nem is biztonságos" - hangoztatta most közleményében a gazdaság minisztérium.

Ezzel - mint a Der Spiegel fogalmazott - Németország egy lépéssel közelebb került a szén fokozatos kivonásához.

A ZDF utalt arra, hogy a szénerőművek végleges kivonását a kormány 2030-ra irányozta elő.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×