eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: Pixabay

Vége egy korszaknak Szlovákiában

Közel hatvan évnyi működés után március végén véget ért a kelet-szlovákiai vajáni hőerőműben az elektromos áram előállítása, melyhez elsősorban szenet használtak. A szlovákiai erőművekben hamarosan végleg befejeződik a széntüzeléssel történő villamosenergia-termelés.

A kelet-szlovákiai Vajánban működött az egykori Csehszlovákia legnagyobb szénerőműve. Az 1966-tól üzemelő erőműben a húsvét előtti napokban befejezték a széntüzelést, és az ország maradék két szénerőművében is alternatív megoldást keresnek. Tavaly év végén már leállt a nyitranováki erőmű is, amely a Felső-Nyitrai régióból származó szenet használt. A vajáni leállítása után már csak a kassai és a zsolnai erőműben használnak szenet energia előállítására. De már ott sem sokáig, mert az idei fűtési szezon után tervezik a szén felhasználásának leállítását.

A vajáni vállalat közleménye szerint egyebek mellett azért állították le az erőművet, mert nem találtak elég alternatív tüzelőanyagot a működtetéséhez. Lukáš Maršálek, a Szlovák Villamosművek elnökségi tagja arról beszélt, hogy a többi erőművel összehasonlítva már nem volt gazdaságos a vajáni üzemeltetése. Az energiapiaci változások arra kényszerítették a vállalatot, hogy kisebb károsanyag-kibocsátást produkáló módszereket keressen.

Egyelőre kérdéses az erőmű épületének sorsa, a meglévő infrastruktúra ugyanis több lehetőséget is kínál. A gazdasági minisztérium többféle projekttel is számol, a Szlovák Villamosművekkel egyeztetve döntenek a vajáni komplexum jövőbeni felhasználásáról. A telephelyet most rekultiválják, a hulladéklerakót és a nagyméretű hulladéktározót megtisztítják, hogy ne veszélyeztessék a környezetet. A vállalat vezetése szerint

más felhasználási lehetőségeket keresnek az erőmű számára, például olyan zöld megoldások alkalmazását, mint a napelemparkok vagy az akkumulátortárolók.

A gazdasági tárca szerint megújuló energiaforrásokkal is dolgozhatnának az egykori telephelyen, amely kis moduláris reaktorok működtetésére is alkalmas lehet. A vajáni szénerőműben 112 alkalmazott dolgozott, de nem mindegyikük folytatja ugyanott a munkát. Háromnegyedüknek kínáltak új munkalehetőséget, de a visszajelzések alapján az alkalmazottak csaknem fele más lehetőségek után néz.

Szlovákia tavaly ősszel nyert Csehországgal és Lengyelországgal együtt az Egyesült Államok által meghirdetett pályázaton. Kétmillió euró támogatást kap a kis moduláris reaktorok építésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozására. A tanulmány keretében megvizsgálják az ilyen reaktorok építésének költségeit, és kidolgozzák az engedélyeztetési eljárás ütemtervét. Szlovákiában öt helyszín jöhet számításba, a két meglévő atomerőmű, Mohi és Jaslovské Bohunice, a nyitranováki és a vajáni hőerőmű, valamint a kassai vasmű, az U. S. Steel telephelye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas támogatást kap Ukrajna, fontos megállapodást kötöttek az oroszok Kínával - Háborús híreink vasárnap

Szombat este az amerikai képviselőház széleskörű támogatással, a republikánus keményvonalasok ellenkezése ellenére elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely többek között Ukrajnának nyújt 60 milliárd dollár feletti támogatást, ma a támogatás felsőházi elfogadásának fontosságát hangsúlyozta az ukrán államfő. Eközben Oroszország újonnan kinevezett haditengerészeti főnöke, Alekszandr Mojszejev tengernagy részt vesz egy nagyszabású katonai konferencián a szövetséges Kínában, ahol egyetértési és együttműködési memorandumot írt alá a kínai haditengerészet parancsnokával. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×