eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Students with arms raised in classroom
Nyitókép: Compassionate Eye Foundation/Rob/Getty Images

Terror az iskolában: drasztikusan megugrott az erőszakos cselekmények száma

A berlini rendőrség szerint a 2021-es, illetve 2022-es adatokhoz képest az elmúlt évben jelentősen megnőtt a brutalitásról tanúskodó iskolai bűncselekmények száma. A legtöbb esetben szándékosan elkövetett testi sértésről van szó. Hivatalos adatok szerint hasonló a helyzet a tartományokban is. Az iskolákban naponta átlagosan öt rendőri beavatkozásra kerül sor.

A német rendőrségi adatok szerint a tavalyi esztendőre vonatkozó, véglegesnek számító adatok még nem állnak rendelkezésre, mint ahogy számításba kell venni azt is, hogy a megelőző két évben a koronavírus-járvány is fékezően hatott az iskolai bűncselekmények számára, ennek ellenére a tavalyi tendencia minden kétséget kizáróan egyértelműen a növekedést jelzi.

Ami a konkrét adatokat illeti, 2021-ben a rendőrség az önálló tartománynak számító Berlin iskoláiban 1133 ilyen jellegű bűncselekményt, 2022-ben pedig 2344-et jegyzett fel. A tavalyi esztendőre vonatkozóan a hatóságok konkrét számot egyelőre nem említettek, ugyanakkor arról tájékoztattak, hogy a bűncselekmények száma ismét jelentős mértékben növekedett.

A Die Welt szerint ugyanakkor olyan bűncselekményekről volt szó, amelyek túlnyomó többségéről sem az iskolák, sem a rendőrség a nyilvánosságot, illetve a médiát nem tájékoztatta. Az ismertté vált adatok szerint legtöbb esetben szándékos testi sértés történt, 2022-ben ugyanakkor 370 esetben elkövetésekor fegyvert is használtak. Csaknem hasonló számú volt a különböző fenyegetések, illetve kisebb mértékű rablások, továbbá a kényszerítések száma.

Az erőszakos bűncselekmények áldozatainak száma 2021-ben a rendőrség adatai szerint 903 volt, egy évvel később már 2136. A hatóságok arra számítanak, hogy 2023-ban az egy évvel korábbi adathoz képest ezen a téren is jelentős emelkedés várható.

A rendőrség utalt arra is, hogy

a támadások, illetve a fenyegetések áldozatai között tanárok is voltak: 2021-ben 123, egy évvel később pedig 237.

A hatóságok – részben az előzetes adatok ismeretében is – a múlt évben a tanárok érintettségét illetően is jelentős növekedéssel számolnak.

A rendőrségi statisztika kitért arra is, hogy az elmúlt három év adatai alapján egy tanítási napon átlagosan legalább öt iskolai rendőri akció történt.

Ami a jövőt illeti, az erősödő iskolai erőszak megfékezése érdekében a rendőrség fokozott együttműködésre törekszik az iskolákkal.

Hasonló statisztikai adatokról számot be a legtöbb német tartomány belügyminisztériuma is, megerősítve azt is, hogy a diákok egyre több fegyvert visznek be az iskolákba, így a többi között Baden-Württembergben, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Szászországban, Türingiában vagy épp Bajoroszágban is nőtt az ilyen jellegű bűncselekmények száma.

A Die Zeit a brandenburgi oktatási minisztériumra hivatkozva okokat is sorolt fel, hogy miért növekszik a diákok által elkövetett erőszakos cselekmények, illetve fenyegetések száma. Így az önkontrollal kapcsolatos hiányosságokat, az alacsony önbecsülést, ugyanakkor családi és társadalmi okokat is említett. Ez utóbbiak között a családon belüli erőszak átélését, valamint a társadalmi normák, illetve értékek elutasítását. A médiában, valamint a különböző online platformon terjedő erőszakos tartalom szintén az agresszív magatartásra ösztönözhet – utalt rá a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×