eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a Joe Biden amerikai elnökkel tartott kétoldalú megbeszélésén Tel-Avivban 2023. október 18-án, tizenegy nappal a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni többfrontos támadása után.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Kritikus a helyzet - legalább 21 halott, 150 sebesült egy Gázai övezeti élelmiszerosztásnál

Az első, élelmiszersegélyt szállító hajó pénteken elérte a Gázai övezet partját, de a folytatással kapcsolatban vannak kérdések. Éhhalál fenyegeti az övezet menekültjeit. Közben a lakosságot az éhezéstől megmentő tűzszünet reménye ismét elszállt, de a közvetítői háttérmunka nem állt le.

A 200 tonna élelmiszert szállító Open Arms, egy spanyol jótékonysági szervezet azonos nevű hajója pénteken feltűnt Gáza partjai mentén. Egy ideig a távolban lehetett látni a part menti sávról, majd magyar idő szerint délután kettő körül, 72 órával indulása után a szervezet közlése és más jelentések szerint is kikötött Gázában. A Ciprusról indult jármű a World Central Kitchen (WCK) segélyszervezet által felajánlott élelmiszert szállítja. A cél, hogy a rakományt egy ideiglenes mólón pakolják ki, bár a készletek partra jutásának pontos részletei még nem ismertek - írta a Reuters.

A hajó fedélzetén 200 tonna liszt, rizs, lencse, csicseriborsó, tonhal és egyéb alapvető élelmiszerek várnak kirakodásra, a remények szerint egymillió adag étel készülhet belőlük.

Ha az új tengeri útvonal beválik, segíthet enyhíteni a Gázai övezetet sújtó éhséget: a helyzet válságos, emberek százezreire vár éhezés. A brit hírügynökség tudósítása szerint a legrosszabb helyzetben lévő északi területek kórházak gyerekek éhhaláláról számoltak be.

Egyelőre légi úton igyekeztek segélyt juttatni a területre, de ez rendkívül költséges és nem is igazán hatékony. Ugyanez a gond a tengeri szállítással - hangoztatták segélyszervezetek, rámutatva, hogy hatalmas szükségleteket kellene kielégíteni úgy élelmiszerből, mint higiéniai és egyéb termékekből.

A közelmúltban Izrael elutasította a Hamász legutóbbi - közvetítőknek bemutatott - tűzszüneti javaslatát, mondván, hogy az még mindig „irreális követeléseken” alapul. A hírügynökség által áttekintett dokumentum ezúttal is több tucat izraeli túsz szabadon bocsátását irányozza elő az izraeli börtönökben tartott palesztinok százaiért cserébe. De tárgyalásokat is kér egy második szakaszban, amely végül a háború végéhez vezetne. Izrael kitartóan hangoztatta, hogy csak a harcok átmeneti szüneteiről fog beszélni, és nem tárgyal a háború befejezéséről, amíg a Hamászt fel nem számolják. Az amerikai, egyiptomi és katari közvetítők abban reménykedtek, hogy a ramadán szent hónapja idejére sikerül tűzszünetet kötni, de ezt nem tudták tető alá hozni. Mindazonáltal Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, akinek országa volt az otthona ebben hónapban a fő tárgyalásoknak, azt mondta,

továbbra is keményen dolgozik a megegyezés érdekében.

Chuck Schumer amerikai szenátor időközben választások megtartására szólította fel az izraelieket, hogy leváltsák Netanjahut, a „béke akadályát”. A demokrata politikus, aki az amerikai politikai élet legmagasabb rangú zsidó származású választott tisztségviselője, változásokat sürgetett a Palesztin Hatóság élén is. A szenátusban többséget adó demokraták vezető politikusának szavaira reagálva a felsőház republikánus vezető szenátora, Mitch McConnell groteszknek és képmutatónak minősítette az elhangzottakat.

A háború a Hamász gázai övezeti, iszlamista harcosainak Izrael elleni támadásával kezdődött, amikor október 7-én 1200 embert megöltek és 253 túszt elraboltak (izraeli adatok). Azóta az izraeli csapásokban több mint 31 000 ember halt meg, és a Gázai övezet majdnem teljes 2,3 milliós lakossága otthona elhagyására kényszerült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×