eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Interlaken, 2015. december 23.2015. június 4-én a svájci Interlakenben készített képen Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás, az egykori Jukosz olajkonszern alapítója részt vesz a Svájci Gazdasági Fórumon (SEF). Egy orosz bíróság 2015. december 23-án elfogatóparancsot adott ki ajelenleg külföldön, nagyrészt Londonban élő Hodorkovszkij ellen. Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi nyomozó bizottság közleménye szerint december 11-én vádat emeltek a volt olajmágnás ellen legalább két gyilkosság szervezésében való részvétel címén, miután Hodorkovszkij aznap nem jelent meg az egyik moszkvai bíróság idézésére. (MTI/EPA/Peter Schneider) *** Local Caption *** 51973984
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Schneider

Nem kapnak pénzt a Jukosz-részvényesek

Egy holland bíróság elutasította kedden azt a fellebbezést, amelyet Oroszország nyújtott be a Jukosz csődbe ment olajvállalat korábbi részvényeseinek járó 50 milliárd dollár megfizetéséről szóló 2014-es választottbírósági ítélet ellen.

A hágai székhelyű Állandó Választottbíróság 2014-ben döntött úgy, hogy az olajvállalat kisajátítása miatt az orosz államnak a GDP-je 2,5 százalékát kitevő 50 milliárd dollárt kell megfizetnie a részvényeseknek. Az eljárást a vállalat korábbi részvényesei, a Cipruson bejegyzett Hulley Enterprises, a Man szigeti Yukos Universal, valamint a szintén ciprusi Veteran Petroleum kezdeményezte Oroszországgal szemben.

Oroszország fellebbezett a döntés ellen, csalással vádolta a korábbi részvényeseket. A hágai kerületi bíróság hatályon kívül helyezte a választottbírósági határozatot, azonban később a fellebbviteli bíróság helybenhagyta azt. 2021-ben a holland legfelsőbb bíróság ismét érvénytelenítette a végzést, arra hivatkozva, hogy az állítólagos csalásról szóló érvelést a hágai bíróság helytelenül hagyta figyelmen kívül, és az ügyet visszautalta az amszterdami fellebbviteli bíróságnak.

Az amszterdami törvényszék keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy Oroszország csak a fellebbezési eljárás során hivatkozott arra, hogy a részvényesek csalást követtek el, miközben ezt az érvet az eredeti választottbírósági eljárás keretében is fel kellett volna vetni. A hivatkozás túl későn történt, és a tisztességes eljárással ellentétes, hogy ezt Oroszország csak a fellebbezés során tette meg - magyarázta a döntését a törvényszék.

A fellebbviteli bíróság ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy ha Oroszország időben élt volna a csalásra hivatkozással, akkor a választottbírósági ítéleteket helybenhagyták volna.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×