eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
RAFAH, GAZA - FEBRUARY 18: People inspect the damage to their homes following Israeli air strikes on February 18, 2024 in Rafah, Gaza. Strikes have intensified as Israel reiterated its intent to press on with a ground offensive in Gazas southern city of Rafah where some 1.4 million internally displaced Palestinians are sheltering, whilst a growing number of countries express alarm over the operation. (Photo by Ahmad Hasaballah/Getty Images)
Nyitókép: Ahmad Hasaballah/Getty Images

Izrael még másfél-két hónapig folytatná a gázai hadjáratot, de már másként

A jeruzsálemi katonai vezetés úgy számol, hogy hat-nyolc hét alatt megrendítő csapásokat mérhetnének a Hamász fegyvereseire.

A jeruzsálemi terveket ismerő két izraeli és két külföldi szakértő a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a másfél-két hónapos intenzív harcokat követően a továbbiakban már inkább csak célzott légicsapásokkal és kommandós akciókkal folytatnák a Hamász elleni harcot.

"Nem sok esély van arra, hogy a nemzetközi bírálatok miatt Benjamin Netanjahu kormánya leállítsa a Rafah elleni támadást" - nyilatkozta a brit hírügynökségnek az izraeli titkosszolgálat egyik korábbi tisztje. Avi Melamed az 1980-as és a 2000-es években az első, illetve második intifáda idején a palesztin lázadókkal folytatott tárgyalásokat vezette. Mint mondta: "Rafah a Hamász utolsó bástyája. Itt találhatók a szervezet még megmaradt katonai egységei is, amelyeket Izrael mindenképpen fel akar számolni, hogy elérje céljait ebben a háborúban."

Nemrég az izraeli védelmi miniszter is arról beszélt, hogy a Hamász 24 zászlóaljából már 18-at felmorzsoltak, a maradék egységek pedig Rafahba húzódtak vissza. Joáv Galant azt ígérte, hogy az ezeket célzó támadásokban, valamint a Hamász parancsnoki központjainak, illetve alagútjainak felszámolására indított hadműveletben már igyekeznek kímélni a polgári lakosságot, és ennek érdekében rendkívüli intézkedéseket hoznak.

A Reuters emlékeztet rá, hogy az egyiptomi határhoz közeli Rafahban és környékén több mint egymillió civil zsúfolódott össze, akiknek már nincs hova menekülniük. Joe Biden amerikai elnök ezért már kétszer is telefonon figyelmeztette Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy addig ne indítsa meg a végső támadást, amíg nincs elfogadható terv a palesztin lakosság védelmére.

Ugyanakkor a hírügynökség rámutat arra is, hogy az izraeli hadseregnek nincs elképzelése arról, miként tudna több mint egymillió menekültet visszaköltöztetni az övezet északi részébe. Az egyik nemzetközi segélyszervezet névtelenséget kérő munkatársa azt mondta, hogy olyan áteresztőpontokat akarnak létesíteni, ahol az izraeli katonák kiszűrhetik a Hamász harcosait a menekültek közül. Helybeli tisztviselők viszont értelmetlennek nevezték az emberek visszaköltöztetését az övezet északi részébe, mert ott nem működnek a közművek, nincs áram- és vízszolgáltatás, továbbá a csatornarendszer sem üzemel.

Egy jeruzsálemi illetékes ezért úgy vélte, hogy Rafah környékén fognak menekülttáborokat kialakítani, amelyek ellátására úszó mólókat építenek. Ezeknél rakhatnák ki a nemzetközi segélyszállítmányokat és itt köthetnének ki a kórházhajók is.

A Reutersnek ugyanakkor két amerikai kormánytisztviselő is úgy nyilatkozott: Washingtonnak komoly fenntartásai vannak az izraeli elképzelésekkel kapcsolatban és nem hiszi, hogy Jeruzsálem valóban megtett mindent a Rafahban rekedt civilek kimenekítése érdekében.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×