eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Rafah, 2024. február 12.Izraeli légicsapásban lerombolt házak romjai a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2024. február 12-én. Az izraeli hadsereg körülbelül 40 csapást hajtott végre az egyiptomi határnál lévő város és környéke ellen, miközben folyamatosan ágyúzta a térséget, a támadásnak legkevesebb 50 halottja van. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Hatem Ali

Fallal körülvett táborokat épít Egyiptom

Szükség szükség esetén itt helyeznék el a palesztin menekülteket, ha Izrael támadást indít Rafah ellen.

Miután az egyiptomi határ mentén fekvő Rafahban több mint egymillió ember zsúfolódott össze, akik az övezet többi részén folyó harcok elől menekültek el, szárazföldi offenzíva esetén sok lehet az áldozat vagy a menekültek kénytelenek lesznek elindulni Egyiptom felé

A tábor építéséről a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap közölt jelentést egyiptomi hivatali és biztonsági elemzőkre hivatkozva.

Az egyiptomi Észak-Sínai régió kormányzója viszont tagadta a palesztinok befogadására szolgáló menedékhely építéséről szóló híreket, mondván a térségben zajló helyreállítási munkákat az egyiptomi kormány rendelte el az Iszlám Állam szélsőséges harcosaival folytatott heves harcok befejeztével. Egyiptomi biztonsági források hangsúlyozták, hogy vészforgatókönyvről van szó, és Kairó bízik abban, hogy elkerülhető a menekültáradat, és tető alá hozható tűzszüneti megállapodás a Gázai övezetben, a területet pedig elővigyázatosságból és ideiglenesen készítik elő.

A WSJ jelentése szerint a tábor alapterülete mintegy 20 négyzetkilométer, a befogadóközpont pedig akár százezer embernek is menedéket nyújthat, noha Egyiptom legfeljebb 50-60 ezer palesztin menekült befogadásával számol.

Kairó az elmúlt hetekben fokozta a biztonsági jelenlétét és csapatösszevonásokat hajtott végre a Gázai övezet határánál, továbbá intenzívebb járőrözésbe fogott különösen a rafahi és a Kerem Salom-i határátkelőknél, hogy gátat szabjon a palesztin menekültek Egyiptomba érkezésének.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy a Hamász elleni műveleteket kiterjesztik Rafahra. A WSJ értesülései szerint Egyiptom közölte: ha tömegesen indulnak útnak palesztin menekültek Egyiptomba, készek felmondani az Izraellel kötött békemegállapodást. Egyiptom a háború kezdete óta hangoztatja, hogy a palesztinokat nem szabad elüldözni vagy kitelepíteni az övezetből, és teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy Egyiptomba kényszerítsék őket.

A WSJ - az izraeli hadsereg egy magas rangú tisztjét idézve - azt írja, hogy a műveletek miatt Izrael az övezet északi részébe telepítené át a városban élők egy részét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×