eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kínai kémballon lebeg az USA felett. Forrás:Twitter/DCZNMT74
Nyitókép: Forrás:Twitter/DCZNMT74

Érzékeny térségben tűntek fel a kínai "kémballonok" - egy stratégia részei lehetnek

Tajvan szerint ez egy készülő konfliktus előjele lehet.

A tajvani hatóságok közlése szerint pénteken 8 ballon lépett át a Tajvani-szoros középvonalán, amely a nem hivatalos határt jelenti Tajvan és Kína között. A tajpeji védelmi minisztérium elmondása szerint ez azt mutatja, hogy Peking nem tartja tiszteletben a „de facto” választóvonalat, ezzel jelzi, hogy kiterjesztené a fennhatóságát - írta a South China Morning Post alapján a Portfolio.

Katonai elemzők szerint lehet, hogy ezek a ballonok hivatalosan meteorológiai adatokat gyűjtenek, de ezeket az információkat később a haderő is felhasználhatja. A léggömbök megjelenése része a jól ismert kínai stratégiának, amelynek a lényege, hogy a gyakori határsértésekkel szépen lassan elaltatja a közvélemény figyelmét, miközben egyre nagyobb mennyiségben küldi az eszközöket.

A védelmi minisztérium szerint az ilyen eszközök semlegesítése ráadásul nehéz feladat, valamint a lezuhanó törmelékek a lakosságra és az infrastruktúrára is veszélyt jelenthetnek.

Hasonló kémballonokat tavaly is észleltek a tajvani hatóságok, ahogy Japánból is beszámoltak a jelenlétükről. Az USA felett elrepülő és lelőtt szerkezet híre 2023 februárjában járta be a világsajtót.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×