eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kínai kémballon. Forrás:Twitter/DanielFireCopter
Nyitókép: Forrás:Twitter/DanielFireCopter

Nem tudott adatot gyűjteni a kémballon Amerika fölött

A Pentagon tett nyilatkozatot a februárban az Atlanti-óceán fölött lelőtt kínai légballon ügyében.

Nem tudott információkat szerezni az a kínai léggömb, amely februárban átszelte az Egyesült Államok kontinentális részét Alaszkától a keleti partig - közölte az amerikai védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy az USA "lépéseket tett annak érdekében, hogy mérsékelje", milyen információkat gyűjthet egy feltételezett repülő kémeszköz - írja a CNN a Pentagontól származó információk alapján.

Miután kilőtték a ballont, roncsait amerikai hírszerzési szakemberek vizsgálták meg.

Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője csütörtökön úgy fogalmazott, hogy az USA "tisztában volt azzal, hogy ballon hírszerzési képességekkel rendelkezik". Ám azt is hozzátette, jelenlegi tudásuk szerint nem gyűjtött adatot, miközben az Egyesült Államok felett repült. Ehhez hozzájárultak az Egyesült Államok e hírszerzési lehetőség mérséklésére tett erőfeszítései.

Ryder tábornok ugyanakkor nem erősítette meg a Wall Street Journal értesülését, mely szerint a léggömböt amerikai gyártmányú berendezésekkel is felszerelték.

Annyit elmondott, hogy a kínai drónok a múltban már használtak kész amerikai berendezéseket.

A kémballon megjelenése és kilövése komoly feszültségekhez vezetett az amerikai-kínai kapcsolatok terén. Észlelését követően egy hétig tartózkodott amerikai, majd kanadai légtérben, míg végül Joe Biden amerikai elnök parancsára kilőtte egy vadászgép az Atlanti-óceán partjánál.

Az amerikaiak szerint kémballonként működő eszköz maradványait, köztük a szenzorjait később begyűjtötték a vízből. Az akkori aggodalmak szerint a kínaiak az amerikai katonai bázisokról gyűjtöttek információt a ballon segítségével.

Kína ugyanakkor tartotta magát ahhoz, hogy meteorológiai ballonról van szó, és az USA túlreagálta annak megjelenését, amikor kilőtte. Antony Blinken külügyminiszter az incidens miatt elhalasztott egy tervezett pekingi diplomáciai utat, és végül június elején látogatott Kínába.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×