eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
A brit védelmi minisztérium által közzétett felvételen a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolójának legénysége Sea Viper típusú rakétákkal hárítja a jemeni húszi lázadók dróntámadását a Vörös-tengeren 2024. január 10-én. Az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága (Centcom) szerint az Irán által támogatott húszik az átfogó támadás során drónokat, manőverező robotrepülőgépeket és egy ballisztikus rakétát vetettek be. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel a jemeni húszi lázadókat a vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni támadások leállítására.
Nyitókép: MTI/AP/Brit védelmi minisztérium

Ismét teherszállító hajókat támadtak meg a Vörös-tengeren

A húszi lázadok egy brit és egy amerikai hajót vettek célba.

A lázadó csoport katonai szóvivője közölte hogy rakétákat lőttek ki a két hajóra.

Az UKMTO jelentése szerint a hajó parancsnoka "egy kis járművet észlelt a bal oldalán", mielőtt a támadók rálőttek a teherhajóra.

A támadásban a legénység egyik tagja sem sérült meg, csupán a fedélzeti ablakok rongálódtak meg kisebb mértékben, a hajó biztonságosan folytatni tudta az útját.

Grant Shapps brit védelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy Nagy-Britannia szükség esetén nem fog habozni, hogy újfent válaszoljon a jemeni húszik támadásaira.

Shapps elmondta, hogy az eddig végrehajtott brit válaszcsapások a nemzetközi joggal összhangban, valamint önvédelemből történtek. A legutóbbi brit légitámadások három olyan katonai létesítmény ellen irányultak, amelyek "11 különálló célpontot" támadtak a Vörös-tengeren - fűzte hozzá.

A brit és az amerikai fegyveres erők múlt szombaton tizenhárom jemeni helyszínen összesen 36 célpontra mértek precíziós csapásokat, válaszul a húszik által kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett folytatódó vörös-tengeri támadásokra. A brit kötelék precíziós irányított bombákat vetett be a jemeni katonai célpontok ellen.

Az akcióhoz Ausztrália, Bahrein, Kanada, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nyújtott támogatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×