eur:
389.64
usd:
361.93
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
III. Károly brit király integet a londoni Buckingham-palota erkélyéről a koronázási ünnepsége után, 2023. május 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Getty Images pool/Leon Neal

Sokkoló hír Londonból: daganatos betegséget diagnosztizáltak a brit uralkodónál

III. Károlynál pár napja fedezték fel a daganatot,amikor jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt egy londoni kórházban kezelték.

A 75 éves brit uralkodó maga kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az egészségével kapcsolatos híreket, azért mert szerette volna elkerülni a pletykákat - írja a The Guardian. III. Károlyt nemrég jóindulatú prosztata megnagyobbodással kezelték a London Clinic kórházban és ekkor fedezték fel a daganatot.

A Buckingham palota közleményében azonban hangsúlyozták, hogy nem prosztatarákról van szó és a daganat jóindulatú. A király megszakította vidéki útját és visszatért a brit fővárosba, ahol járóbeteg ellátás keretében fogják kezelni. Ez utóbbi közlésnek különösen nagy az alkotmányossági jelentősége, mivel kiderül belőle, hogy a király nem vált cselekvésképtelenné. Így nincs szükség arra, hogy államfői feladatait régensi minőségben a közvetlen hozzátartozóiból álló államtanácsosi testület vegye át.

III. Károly közölte: nagyon bízik az orvosaiban és abban, hogy mielőbb visszatérhet a közéletbe. Az uralkodó egészségi állapotáról tájékoztatta három testvérét és két fiát.

Úgy tudni, az Egyesült Államokban élő Harry herceg napokon belül visszatér Londonba, hogy édesapja mellett lehessen.

A király egészen a legutóbbi időkig remek egészségnek örvendett. Ugyanakkor a daganatos betegségek nem ismeretlenek a brit királyi családban, hiszen III. Károly nagyapja, a néhai VI. György király, tüdőrákban hunyt el, 57 évesen. A brit uralkodó nagyanyjáról, a 102 esztendős korában, 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről pedig halála után derült ki, hogy 1966-ban, vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×