eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hannover, 2017. december 3. Alice Weidel, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt parlamenti frakcióvezetője beszédet mond az AfD kétnapos kongresszusának második napján Hannoverben 2017. december 3-án. (MTI/EPA/Focke Strangmann)
Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Az AfD elnöke szerint a brexit minta lehetne Németország számára is

Hatalomra kerülése esetén az Alternatíva Németországnak (AfD) az Európai Unió reformjára, a jelenlegi "demokratikus deficit" felszámolására törekedne a radikális jobboldali párt elnöke szerint. A Financial Times című brit lapnak nyilatkozva Alice Weidel ugyanakkor hangsúlyozta, ha ez nem sikerülne, a brexitet követendő példának tartja.

A mindenekelőtt a bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző párt napok óta a németországi hírek főszereplője. Több mint egy héttel ezelőtt ugyanis a Correctiv nevű állítólagos tényfeltáró hírportál arról számolt be, hogy az AfD egyes politikusai is részt vettek azon a potsdami szélsőjobblódali találkozón, amelynek fő témája a Németországban tartózkodó több millió bevándorló lehetséges kitoloncolása volt.

Az AfD hosszú ideje a kereszténydemokrata CDU-tól néhány százalékkal lemaradva Németország második legnagyobb támogatottsággal rendelkező pártja. Különösen az ország keleti felében népszerű, de támogatottsága az elmúlt időszakban jelentősen erősödött a nyugati tartományokban is.

A legfrissebb, a tüntetések során végzett felmérések szerint ugyanakkor a Correctiv leleplezése után az AfD támogatottsága hosszú idő óta először csökkent. A párt az eddigi 23 százalékos támogatottsága 21,5 százalékra esett vissza, ami a Bild című lap szerint az AfD esetében két év óta a "legnagyobb méretű" csökkenés. Mindennek ellenére a párt még így is nyolc százalékkal előzi meg a kormánykoalíció legerősebb pártját, szociáldemokrata SPD-t. A népszerűségi listát 30,5 százalékkal fölényesen a CDU/CSU pártszövetség vezeti.

A Financial Timesnak adott angol nyelvű interjúban Alice Weidel megerősítette, hogy az AfD – mint azt tavaly elfogadott programra is tartalmazza – immár nem "eredendően" unióellenes. A pártelnök szerint az elsődleges célkitűzésük az EU megreformálása, mindenekelőtt a tagállamok nemzeti szuverenitásának megerősítése jegyében. Ennek keretében pedig a "demokratikus deficitek" megszüntetésének szükségességéről, ennek jegyében pedig az európai nemzetek föderációjáról beszélt.

Weidel ugyanakkor utalt pártjának arra a forgatókönyvére is, amelyet a reform kudarca esetén képviselnének. Ez pedig – mint hangsúlyozta – a "drexit" lenne, konkrétan Németország kilépése az EU-ból, mégpedig a Nagy-Britanniában 2016 júniusában tartott, a kilépést megalapozó népszavazás mintájára. Weidel szerint pártja hasonló céllal ugyancsak referendumot kezdeményezne.

"A brexit minta lehetne Németország számára is"

– hangoztatta a pártelnök, aki szerint a tagországok népeinek joga, hogy az EU-ban való bennmaradásról, a monetáris unióról és más, nemzetek feletti projektekről szavazzanak.

A német alkotmány a Weidel által felvetett referendum lehetőségét nem tartalmazza. Egy ilyen jellegű népszavazás lebonyolításához az alaptörvény módosítására lenne szükség, mégpedig mind a Bundestag, mind a Bundesrat kétharmados többségével.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×