eur:
390.98
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Ferenc pápa (j) a hetenkénti általános kihallgatásán a vatikáni VI. Pál-csarnokban 2024. január 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti

Beépülhetett egy orosz kém a német parlamentbe - kiderült, mit csinált

Beszédeket írt, számos politikai témához köze volt és például Ferenc pápával is levelezett.

A német Bundestag egyik szélsőjobboldali képviselőjének tanácsadójáról bebizonyosodott, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgozik - írta az Index a The Insider cikke alapján.

Az 52 éves Vlagyimir Szergijenko az ukrán származású Eugen Schmidt, az Alternatíva Németországért (AfD) párt Bundestag-képviselőjének volt a tanácsadója. Szergejenko akkor keveredett gyanúba Németországban, amikor napvilágot látott e-mail- és SMS-váltása egy feltételezett FSZB-ügynökkel, akit csak Alekszej néven ismernek.

Alekszej valódi neve Ilja Vehtomov. 1987 ben született, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB, a KGB utódszervezete) Ötödik Szolgálatának tisztje - azé a szervezeté, amely a jórészt belbiztonsági és kémelhárítással foglalkozó FSZB-nél a külföldi hírszerzés részeként működik. Vehtomov pedig - a személyazonosságát is igazoló telefonos metaadatok szerint - állandó kapcsolatban áll az FSZB több tucat más ismert tagjával.

A nyugati titkosszolgálatok azt gyanítják, hogy Szergijenko Moszkva nevében befolyásolhatja az AfD-t, és esetleg pénzzel is elláthatja a pártot vagy annak környezetét. A Der Spiegel és a Bild szerint a vámosok áprilisban és júniusban 9 ezer eurónyi készpénzt fedeztek fel Szergejenkónál, miután két alkalommal is Oroszországba utazott. Munkája során beszédeket írt az AfD Bundestag-képviselője, Schmidt és más AfD-tagok számára. Szergijenko egyéb feladatai közé tartozott egy Ferenc pápának címzett levél megírása, amelyben „az ukrajnai keresztényüldözés” ellen szólalt fel.

Szergijenko az év eleje óta szerepel az ukrán szankciós listán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×