eur:
390.73
usd:
366.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Olaf Scholz német kancellár (k) beszédet mond a német szövetségi parlament (Bundestag) ülésén Berlinben 2022. március 23-án. Egyéb témák mellett a kancellári hivatal költségvetéséről tanácskoznak a képviselők.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Új jobboldali párt törne be a CDU és az AfD közé Németországban

Az eddig CDU-közeli WerteUnion nevű egyesület tagsága ugyanis támogatta a szervezet párttá alakításáról szóló tervezetet. Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója szerint az új alakulatnak nincs nagy mozgástere.

A német pártpolitikai paletta az utolsó években színesedett, egyesek azt mondják, hogy holland viszonyok uralkodnak már, a Bundestagban jelenleg nyolc párt képviselteti magát, és a tartományokban 10-12 fajta különböző kormánykoalíció működik − mondta Bauer Bence az InfoRádióban. A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója kiemelte, hogy a német sajtó is az utolsó hónapokban rengeteget cikkezett az új pártok megalakulásáról, elsősorban Sahra Wagenknecht BSW nevű alakulatáról. Pénteken pedig arról írtak, hogy a Hans-Georg Maaßen által vezetett WerteUnion közgyűlése úgy döntött, hogy a névjogukat egy új pártra testálják, így elképzelhető, hogy Maaßen is szerepelni fog majd szeptemberben a kelet-német tartományi választásokon a szavazócédulákon − tette hozzá.

Maaßen az alkotmányvédelmi hivatal elnöke volt, de 2018-ban összetűzésbe került Angela Merkellel, aki el is bocsátotta a pozíciójából − mondta az igazgató. Hozzátette: Maaßen a CDU jobb szárnyának konzervatív fordulatát propagálja, és nagy erővel támogatta Friedrich Merz jelenlegi pártelnököt. Szerinte a WerteUnion tagjai azonban csalódottak, úgy látják, hogy a CDU a konzervatív fordulat helyett a merkelista centrista irányt választotta, és úgy gondolják, hogy CDU-tól jobbra lévő reprezentációs űrbe esetleg be tudnak törni.

Bauer Bence kiemelte,hogy a szervezet hét végi gyűlésén egyértelműen kijelentette, hogy készek együttműködni az AfD-ve, és a CDU-val is, már csak az a kérdés, hogy a WerteUnion bejut-e a tartományi parlamentekbe. A szakértő szerint az AfD már annyira stabil, hogy egy új jobboldali pártnak kérdéses a sikere. Kiemelte, hogy a Bündnis Deutschland és a Bürger in Wut is hasonló célkitűzéssel indult Brémában, de nem lett sikeres, alig lehet őket mérni.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója szerint Hans Georg Maaßen esélyei főleg attól függnek, hogy a CDU és az AfD között mennyi politikai manőverezésre marad még hely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×