eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kanadai katonák Light Armoured Vehicle (LAV) gyalogsági harcjárműveikkel vesznek részt a NATO Defender Europe 2020 elnevezésű művelete keretében tartott Steele Brawler gyakorlatozáson a lettországi Daugavpils közelében 2020. április 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Története legnagyobb hadgyakorlatával üzen Moszkvának a NATO

Eddigi legnagyobb hadgyakorlatát rendezi meg NATO jövő év elején – értesült a Financial Times című brit lap. A szövetség gyakorlatilag a közös védelemről szóló, 5. cikkely-helyzetet szimulálja majd, amikor az egyik megtámadott tag segítségére siet a többi. Mindez üzenet Moszkvának.

Ahogy az FT megjegyzi, a NATO „készen áll, hogy megrendezze a jövő évben a hidegháború utáni legnagyobb hadgyakorlatát”. Ezzel egy esetleges orosz inváziót szimulálnak majd, és a cikk szerint a cél az, hogy növeljék a blokk felkészültségét egy ilyen forgatókönyvre.

A Steadfast Defender nevet viselő gyakorlaton mintegy 41 ezer katona, több mint 50 hajó vesz részt, és 500-700 légi bevetést hajtanak végre az ideje alatt.

A fiktív ellenség egy Occasus nevű koalíció, de NATO-tisztviselők az FT-nek elmondták, hogy a manővereket "kulcsfontosságúnak tekintik annak demonstrálásában, hogy a szövetség készen áll a harcra" – és az üzenet célzottja egyértelmű: az Ukrajnában harcoló Oroszország.

A gyakorlatra 2024 februárjában és márciusában kerül sor Németországban, Lengyelországban és a balti államokban. Nemcsak az Egyesült Államok vezette katonai blokk tagjai vesznek részt benne, hanem Svédország is – áll a jelentésben. A skandináv állam tavaly kérte felvételét a szövetségbe, de Törökország és Magyarország ellenállása miatt csúszik a ratifikálás, és így Stockholm továbbra is az előszobában várakozik.

Az FT arról is beszámolt, hogy a gyakorlatot egy új kiképzési stratégia részének tekintik, amelynek értelmében

a szövetség évente egy helyett két nagy hadgyakorlatot tart majd.

A gyakorlat állítólag a terrorizmus elleni erőfeszítésekre is összpontosít majd a blokk határain kívül.

2022 júniusában az ukrajnai konfliktus nyomán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejelentette, hogy a szervezet 300 ezer katonát fog bevetni és ezt a "kollektív védelem és elrettentés hidegháború óta legnagyobb átalakításának" nevezte.

Eközben orosz tisztviselők többször is kijelentették, hogy fenyegetésnek tartják a NATO katonai megerősítését, és arra figyelmeztettek, hogy az ilyen lépések a feszültségek növekedéséhez vezetnek a régióban, ami további biztonsági intézkedéseket indokol Moszkva részéről.

Oroszország többször is figyelmeztette a NATO-t, hogy ne terjeszkedjen közelebb Oroszország határaihoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, az ukrajnai konfliktus egyik fő oka az volt, hogy fennállt a veszélye Kijev NATO-csatlakozásának. Ám az orosz invázió növelte az ukrán vezetés eltökéltségét, hogy belépjen a szövetségbe. Bár a NATO-n belül nem minden tagállam lelkesedik az ötletért, a balti államok, Lengyelország és Nagy-Britannia határozottan támogatja Kijevet ebben a törekvésében.

Közben már most folyik egy NATO-gyakorlat a Balti-tengeren, amelyben a frissen belépett Finnország és a tagság jóváhagyására váró Svédország is részt vesz, 12 másik tagállam mellett. 3200 katona és 30 hajó bevetésével „egy realista forgatókönyvre épülő, fejlett harcmodort szimulálnak”.

(A nyitóképen: Kanadai katonák Light Armoured Vehicle - LAV - gyalogsági harcjárműveikkel vesznek részt a NATO Defender Europe 2020 elnevezésű művelete keretében tartott Steele Brawler gyakorlatozáson a lettországi Daugavpils közelében 2020. április 15-én.)

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×