eur:
389.47
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tüntető gazdálkodók traktorokkal és járművekkel a berlini Június 17. úton, a háttérben a Brandenburgi kapu 2024. január 15-én. A parasztgazdák a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt tiltakoznak.
Nyitókép: MTI/AP/Ebrahim Noruzi

Patthelyzet Németországban, ebből még nagy baj lehet

Már az előjelek is rendkívül kedvezőtlenek voltak a német gazdák egész napos berlini tiltakozó akciója nyomán. Ennek ellenére halványan élt a remény, hogy az országos és a helyi gazdaszövetségek képviselőinek, valamint a kormánykoalíciós pártok parlamenti frakcióvezetőinek hétfő délutáni egyeztető tárgyalásai legalább némi előrelépést hoznak. Ez azonban nem követezett be, így nem kizárt az sem, hogy a tüntetések később folytatódnak.

Joachim Ruckwied, az országos gazdaszövetség elnöke a ZDF televízió által ismertetett nyilatkozatában értékelte úgy, hogy az egyeztetés eredménytelenül ért véget. "Olyan témák kerültek megvitatásra, amelyekről 30 éve vitatkozunk eredmény nélkül" - fogalmazott a közszolgálati televíziónak az elnök. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a következő napokra nem terveznek újabb tiltakozásokat,

és bíznak abban, hogy a kormány talál olyan megoldást, amelyet a szövetség is támogatni tud. Felszólította a Bundestagot, hogy csütörtök estig dolgozzon ki erre vonatkozó intézkedéseket, különös tekintettel a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezmények tervezett megszüntetésének eltörlésére.

Az országos szövetség a tartományi szövetségekkel együtt mostanáig azon az állásponton volt, hogy ragaszkodik az eddig folyósított mezőgazdasági szubvenciók tervezett csökkentéséről való teljes lemondáshoz.

A tiltakozó akciókat a gazdák egy héttel ezelőtt ennek érdekében kezdték, traktoros felvonulásokkal szerte az országban rendkívüli közlekedési blokádokat, illetve káoszt okozva.

Az eredetileg egy hétre tervezett tüntetéssorozat záró, a Brandenburgi kapunál tartott megmozdulásán Christian Lindner pénzügyminiszter elvetette a gazdák követeléseit, és csak a bürokrácia mérséklésére, illetve további tárgyalásokra tett homályos ígéretet.

Berlin, 2024. január 15.
Tüntető gazdálkodók traktorokkal és járművekkel a berlini kormányzati negyedben 2024. január 15-én. A parasztgazdák a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt tiltakoznak.
MTI/AP/Ebrahim Noruzi
Berlin, 2024. január 15. Tüntető gazdálkodók traktorokkal és járművekkel a berlini kormányzati negyedben. MTI/AP/Ebrahim Noruzi

A tiltakozó gazdák ennek nyomán kifütyülték őt. Esti értékelésében a gazdaszövetség elnöke hangsúlyozta azt is, hogy

amennyiben a parlament csütörtök estig nem hoz előremutató intézkedést, a gazdák fenntartják a jogot további lépések megtételére.

Ruckwied korábban kijelentette, hogy ilyen esetben folytatni kívánják a tiltakozó akciókat.

A mintegy másfél órás egyeztetés után elhangzott nyilatkozatában a koalíció legerősebb pártja, a szociáldemokrata SPD parlamenti frakcióvezetője azt hangoztatta, hogy a kormány tehermentesíteni kívánja a mezőgazdaságot. A kormány erre vonatkozó jelentését csütörtökön terjesztik a parlament elé - tette hozzá.

A Scholz-kormány még az elmúlt év végén a rendkívül súlyos költségvetési hiány miatt döntött a gazdáknak nyújtott támogatások, mindenekelőtt a különböző adókedvezmények megvonásáról.

Később a kilátásba helyezett országos tiltakozó akció hatására némileg visszakozott.

Berlin, 2024. január 15.
Tüntető gazdálkodók Berlinben 2024. január 15-én. A parasztgazdák a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt tiltakoznak.
MTI/AP/Ebrahim Noruzi
Berlin, 2024. január 15. A parasztgazdák a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt tiltakoznak. MTI/AP/Ebrahim Noruzi

Úgy tűnik, hogy mégsem törlik el a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességét, a gazdák számára legfájóbb intézkedést, a dízelüzemanyagokra vonatkozó adókedvezményeket pedig három évre elosztva vonnák vissza.

A tartományi szövetségek, élükön az országos szövetséggel ezt azonban nem fogadták el, és ennek nyomán kezdődött egy héttel ezelőtt a rendkívüli tiltakozó akció.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×