eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozik a kairói repülőtéren Jordániába indulása előtt, 2023. október 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

"Béketurnén" van az amerikai külügyminiszter a Közel-Keleten

II. Abdalláh: "Washington kiemelt szerepet tud játszani abban, azonnali tűzszünetre bírja rá Izraelt."

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Jordániában folytatta intenzív közel-keleti tárgyalásait, és ismét felszólított minden felet, hogy mindenáron kerüljék el a palesztin Gázai övezetben zajló konfliktus tovaterjedését, akadályozzák meg "az erőszak végtelen körforgását".

Blinken, aki előző este érkezett Ammánba, tárgyalásokat folytatott mások mellett II. Abdalláh jordániai királlyal, és ellátogatott a Világélelmezési Program egyik központjába a jordániai fővárosban.

Szombat este a görögországi Krétán, Hanía repülőterén tartott rövid beszédében Blinken azt mondta, "biztosítanunk kell, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább". Hozzátette: "Az egyik valóban aggodalmat keltő hely az Izrael és Libanon közötti határ, és mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy ne kerüljön sor eszkalációra".

A Hezbollah libanoni iszlamista mozgalom több tucat rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, válaszlépésként arra, hogy kedden Bejrút közelében megölték a Hamász szélsőséges palesztin szervezet második számú vezetőjét, amivel Libanon és a palesztinok Izraelt vádolják.

"Biztosítani akarjuk, a hasonlóan gondolkodó országok felhasználják kapcsolataikat, befolyásukat, kapcsolataikat az esetlegesen érintett szereplőkkel, hogy a dolgokat ellenőrzés alatt tartsák, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább" - mondta Blinken. A politikus Törökország "létfontosságú szerepét" is megemlítette ebben a tekintetben, miután szombaton Isztambulban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A térségbeli országok attól tartanak, hogy az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus, amely vasárnap a negyedik hónapjába lépett, Libanonban, Irakban, Szíriában és a Vörös-tengeren is erőszakba torkollhat.

Blinken úgy fogalmazott, hogy "elengedhetetlen" a gázai palesztin lakosságnak nyújtott humanitárius segélyek növelése, "a civil áldozatok számának csökkentése, a tartós regionális béke megteremtéséért való munka és elmozdulás a palesztin állam létrehozása felé".

II. Abdalláh az amerikai külügyminisztert fogadva úgy fogalmazott, hogy katasztrofális következményei lesznek, ha Izrael folytatja hadműveleteit a Gázai övezetben. A királyi palota közleménye szerint úgy vélekedett, hogy Washington kiemelt szerepet tud játszani abban, azonnali tűzszünetre bírja rá Izraelt.

Az amerikai diplomácia vezetője és arab partnerei közötti tárgyalások középpontjában az is áll, hogy mi fog történni a fegyveres konfliktus után az újjáépítésben és a Gázai övezet irányításában.

Jordánia után Blinken Katarba repült, amely közvetítő szerepet játszott az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tárgyalásokon. Ellátogat Abu-Dzabiba, majd hétfőn Szaúd-Arábiába és Izraelbe utazik, ahol korábbi elmondása szerint "nem számít könnyű beszélgetésekre".

Katar miniszterelnöke, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni az amerikai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy negatív hatással volt Doha közvetítői szerepére az, hogy Izrael január 2-án Bejrút egyik déli elővárosában dróntámadásban megölte Száleh Arúrit, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjét.

"Nehézségekbe ütközünk a túszok kiszabadítása érdekében folytatott tárgyalásokon... A Hamász magas rangú tagja elleni támadás megnehezíti Katar közvetítését az egyeztetéseken" - hangsúlyozta Ál Száni hozzátéve, hogy Doha ennek ellenére nem hagy fel ezen erőfeszítéseivel.

"Az elejétől fogva figyelmeztettünk a konfliktus valószínű és veszélyes kiszélesedésétől" - húzta alá a katari miniszterelnök, elítélve Arúri és egy magas rangú iráni tábornok Szíriában történt meggyilkolását. Hangsúlyozta, hogy a történtek Libanon és Szíria szuverenitása megsértésének számítanak. Az incidensek hátterében Izraelt sejtik.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×