eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszél a parlamenti alsóház, a szejm alakuló ülésén Varsóban 2023. november 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Jaroslaw Kaczynski német ügynöknek titulálta Donald Tuskot

Német ügynöknek nevezte Donald Tusk új lengyel kormányfőt a szerdán véget ért lengyel kormányalakítási folyamat során Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, volt lengyel kormányfő.

Az új kormányt Andrzej Duda elnök szerda délelőtt eskette fel, miután hétfő este a lengyel parlament alsóháza (szejm) kormányfőnek választotta Donald Tuskot.

Hétfői megválasztását követő parlamenti beszédében Tusk Kaczynskihez fordulva szemére vetette: a lengyel közszolgálati televízióban az előző hónapokban „naponta hallotta a »Tusk menjen Berlinbe« megfogalmazásokat”. A megválasztott kormányfő beszédében két nagyapja emlékét is felidézte, akik – mint mondta – lengyelek voltak, és a második világháború során koncentrációs lágerekbe kerültek. Ezzel Tusk az egyik nagyapjának második világháborús szerepéről szóló, régebben a sajtóban is megjelent véleményekre utalt. Tusk szülei ugyanis a második világháború előtt Danzig Szabad Város lakosai voltak. Nagyapját, Józef Tuskot a háború alatt német állampolgárként besorozták a német hadseregbe, ahol a családi megemlékezések és a német források szerint 1944 augusztusától októberéig szolgált. 1944 novemberében a nyugati lengyel erőkhöz csatlakozott.

Tusk felszólalására reagálva Jaroslaw Kaczynski a parlamenti szószékre lépve kijelentette:

„Nem tudom, kik voltak az ön nagyapái, de egyet tudok: ön egy német ügynök, egyszerűen egy német ügynök.”

Kaczynski szavaira reagálva, a szejm ülését vezető Szymon Holownia házelnök kijelentette: „Furcsák az ilyen sértő szavak ebben a pillanatban, egy ilyen napon, Kaczynski úr!”.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×