eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszél a parlamenti alsóház, a szejm alakuló ülésén Varsóban 2023. november 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Jaroslaw Kaczynski német ügynöknek titulálta Donald Tuskot

Német ügynöknek nevezte Donald Tusk új lengyel kormányfőt a szerdán véget ért lengyel kormányalakítási folyamat során Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, volt lengyel kormányfő.

Az új kormányt Andrzej Duda elnök szerda délelőtt eskette fel, miután hétfő este a lengyel parlament alsóháza (szejm) kormányfőnek választotta Donald Tuskot.

Hétfői megválasztását követő parlamenti beszédében Tusk Kaczynskihez fordulva szemére vetette: a lengyel közszolgálati televízióban az előző hónapokban „naponta hallotta a »Tusk menjen Berlinbe« megfogalmazásokat”. A megválasztott kormányfő beszédében két nagyapja emlékét is felidézte, akik – mint mondta – lengyelek voltak, és a második világháború során koncentrációs lágerekbe kerültek. Ezzel Tusk az egyik nagyapjának második világháborús szerepéről szóló, régebben a sajtóban is megjelent véleményekre utalt. Tusk szülei ugyanis a második világháború előtt Danzig Szabad Város lakosai voltak. Nagyapját, Józef Tuskot a háború alatt német állampolgárként besorozták a német hadseregbe, ahol a családi megemlékezések és a német források szerint 1944 augusztusától októberéig szolgált. 1944 novemberében a nyugati lengyel erőkhöz csatlakozott.

Tusk felszólalására reagálva Jaroslaw Kaczynski a parlamenti szószékre lépve kijelentette:

„Nem tudom, kik voltak az ön nagyapái, de egyet tudok: ön egy német ügynök, egyszerűen egy német ügynök.”

Kaczynski szavaira reagálva, a szejm ülését vezető Szymon Holownia házelnök kijelentette: „Furcsák az ilyen sértő szavak ebben a pillanatban, egy ilyen napon, Kaczynski úr!”.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×