eur:
395.14
usd:
368.04
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke beszél a lengyel parlamenti alsóház, a szejm varsói üléstermében, miután miniszterelnökké választotta az október 15-i választások eredményeképpen létrejött törvényhozás 2023. december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

A jogállamiság visszaállításáért felelős tárcaközi csoportot állítanak fel Lengyelországban

Azt is meg kell vizsgálniuk, hol és milyen intézkedésekre lenne szükség.

A jogállamiság visszaállításáért felelős tárcaközi csoport felállítására adott ki utasítást a lengyel jogi közlönyben csütörtökön megjelent dokumentum szerint Donald Tusk lengyel kormányfő. A közzétett rendelkezés értelmében a csoport azonosítani fogja azon területeket, amelyeken Lengyelországban "visszaálítandó a jogállamiság és az alkotmányos rend". A testület javaslatokat is tesz erre.

Adam Bodnar igazságügyi miniszter a szerdai sajtóértekezletén elmondta: az ő részvételével a külügyminisztérium és más tárcák képviselőiből is összeállítandó csoport feladata

az európai uniós szervek ajánlásaira, valamint az Európai Unió Bírósága (EUB) és az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntéseire vonatkozó lengyel álláspont összehangolása.

Tusk a szerdán megkezdődött brüsszeli látogatása alkalmával tartott sajtóértekezleten kijelentette: a helyreállítási terv ügyében minden jó úton halad, mivel minden uniós intézményben tudják, hogy Lengyelországban "a jogállamiság reneszánsza kezdődik". A kormányfő kifejtette: kabinetje már rendelkezik kész törvénytervezetekkel, amelyeket viszont majd Andrzej Duda államfőnek is jóvá kell hagynia.

A helyreállítási pénzek kifizetésének folyamatát "kilencvenszázalékos valószínűséggel sikerül felgyorsítani úgy, hogy pénteken majd mondhatom: megvannak" - fogalmazott Tusk.

Az uniós helyreállítási terv Lengyelország esetében összesen 25,3 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 34,5 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé.

Adam Bodnar korábban azt is közölte: továbbította a kormányfőnek azt a kérvényt, amely alapján Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozna. Tusk a csatlakozást még a kabinetje beiktatása előtt, múlt héten jelentette be kormánya egyik első lépéseként.

Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Egyre csúnyább, ami az Nvidiával történik

Egyre csúnyább, ami az Nvidiával történik

Az ázsiai piacokon felemás elmozdulásokat láthattunk ma, Európában ugyancsak iránykeresés volt a jellemző a nyitásban, később azonban egyre jobbra fordult a hangulat. A magyar piacon izgalmas sztorik voltak ma: különösebb fundamentális ok nélkül kilőtt a Masterplast és az Appeninn árfolyama, míg az Alteo közölte, hogy rövidesen jöhet a társaság történelmének legnagyobb zöldberuházása. A kedvező részvénypiaci hangulat ellenére nagyot ütöttek a kriptodevizákon, kulcsszintre került a bitcoin árfolyama. Amerikában vegyes hangulatban indult a kereskedés, külön kiemelendő az Nvidia esése: a cég részvényei alig 3 kereskedési nap alatt már közel 15 százalékot vesztettek értékükből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×