eur:
395.9
usd:
369.73
bux:
70419.94
2024. június 25. kedd Vilmos
Donald Tusk megválasztott kormányfő programbeszédet tart a szejmben 2023. december 12-én. Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét előző nap választotta meg a lengyel parlamenti alsóház (szejm) kormányfőnek.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Donald Tusk ismertette programját, amivel visszanyerné az uniós vezető szerepet

Lengyelország erős láncszeme marad a NATO-nak, és visszanyeri vezető szerepét az Európai Unióban (EU) – jelentette ki Donald Tusk megválasztott lengyel kormányfő, a lengyel parlament alsóházában (szejm) elmondott programbeszédében.

A 66 éves Donald Tuskot, a második legnagyobb parlamenti frakciót, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform (PO) elnökét a szejm hétfő este választotta meg kormányfőnek.

Több mint kétórás beszédében Tusk az ukrajnai háború kapcsán fontosnak nevezte Lengyelország szövetségesi kapcsolatainak állandóságát. Lengyelország „kulcsfontosságú, erős, szuverén láncszeme” marad a NATO-nak, lojális és magabiztos szövetségese lesz az Egyesült Államoknak, és az EU-ban „visszanyeri vezető szerepét” – jelentette ki.

„Annál erősebbek és szuverénebbek vagyunk, minél erősebb nemcsak Lengyelország, hanem az egész európai közösség”

– fogalmazott.

Bejelentette: hamarosan Brüsszelbe indul, hogy „meggyőzze ott a szövetségeseket” az Ukrajna védelme érdekében tanúsítandó „egyértelmű hozzáállásról”. Egyúttal hangsúlyozta: „barátságos, jóakaratú magabiztosságra van szükség” Ukrajna irányában, amikor védeni kell a lengyel vállalkozók, fuvarozók, gazdák érdekeit.

A migrációs válságról elmondta: ezt egy állam önmagában nem tudja megoldani, Lengyelországnak osztoznia kell az európai határok védelméért vállalt felelősségben.

A lengyel külpolitikáról szólva megígérte: elhozza Brüsszelből „a lengyel vállalkozók, a lengyel önkormányzatok által áhított eurómilliárdokat”.

Bejelentette:

a PO választási programjával összhangban, az év elejétől 30 százalékkal növelik a pedagógusok, 20 százalékkal a közalkalmazottak fizetését.

Tusk a kormányprogram ismertetésével együtt benyújtotta a 26 tagú kabinetje megválasztását célzó indítványt is. A KO, a Lengyel Parasztpárt (PSL), a Lengyelország 2050 (PL2050) és az Új Baloldal tömörülések alkotta többségi parlamenti tömb jelöltjeiből álló kabinetnek két miniszterelnök-helyettese lesz: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a PSL elnöke, valamint Krzysztof Gawkowski, az Új Baloldal társelnöke. Kosiniak-Kamysz egyben a nemzetvédelmi, Gawkowski a digitalizációügyi tárca élére áll.

Három miniszter tagja volt Tusk előző kormányának is: Radoslaw Sikorski visszatér a külügyminiszteri posztra, Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter lesz, Bartlomiej Sienkiewicz volt belügyminiszter pedig a kulturális és örökségvédelmi tárca élére áll.

Sienkiewiczet Tusk a kultúrában jártas szakembernek nevezte, aki egyúttal „tapasztalt a legkeményebb ügyekben”, így a kormányfő szerint például „a tönkretett közmédia helyzetének rendezésében nincs nála illetékesebb ember”.

Tusk kormányáról a szejm kedd délután tart bizalmi szavazást. Az új kabinetet az államfő szerdán iktatja be.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×