eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Nagy változás jön a jogosítványoknál – az is kaphat, aki eddig nem

Átment az Európai Parlament szakbizottságán az a javaslat, amely megengedné, hogy 17 évesek is vezethessenek nehéz tehergépjárműveket, 16 évesek pedig sebességkorlátozott személygépkocsikat

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága támogatta a vezetői engedélyekre vonatkozó szabályok reformját, amely többek között lehetővé tenné, hogy 17 évesek is vezethessenek nehéz tehergépjárműveket, 16 évesek pedig sebességkorlátozott személygépkocsikat – írja a Portfolio.

A közlekedési bizottság támogatta az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy valamennyi uniós tagállam adjon ki vezetői engedélyt tehergépkocsikra 17 éveseknek, amely azonban nem teljes értékű papír, egyedül például nem vezethetnek a fiatalok. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) arra figyelmeztet, hogy ez jelentősen megnövelheti a kamionokat vezető tizenévesek számát, ami a közúti közlekedésbiztonság romláshoz vezethet. Az ETSC úgy véli, hogy az EU-ban a tehergépkocsivezetők alsó korhatárának 21 évnek kell maradnia – ez a mai "ajánlott" alsó korhatár.

A bizottság támogatta azt a Finnországból származó javaslatot is, amely szerint a 16 évesek is vezethetnének gépkocsikat, de csak sebességkorlátozással.

Az európai parlamenti képviselők támogatták, hogy a kezdő járművezetők alkoholfogyasztására vonatkozóan az egész EU-ra kiterjedő zéró toleranciahatárt vezessenek be. Ez azt jelentené, hogy az újonnan jogosítványt szerzett járművezetőkre az egész EU-ban egy alacsony, 0,2 g/l-es véralkohol-koncentrációs határérték vonatkozna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×