eur:
389.68
usd:
359.39
bux:
66150.76
2024. február 26. hétfő Géza
Nyitókép: Unsplash.com

Nagy változás jön a jogosítványoknál – az is kaphat, aki eddig nem

Átment az Európai Parlament szakbizottságán az a javaslat, amely megengedné, hogy 17 évesek is vezethessenek nehéz tehergépjárműveket, 16 évesek pedig sebességkorlátozott személygépkocsikat

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága támogatta a vezetői engedélyekre vonatkozó szabályok reformját, amely többek között lehetővé tenné, hogy 17 évesek is vezethessenek nehéz tehergépjárműveket, 16 évesek pedig sebességkorlátozott személygépkocsikat – írja a Portfolio.

A közlekedési bizottság támogatta az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy valamennyi uniós tagállam adjon ki vezetői engedélyt tehergépkocsikra 17 éveseknek, amely azonban nem teljes értékű papír, egyedül például nem vezethetnek a fiatalok. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) arra figyelmeztet, hogy ez jelentősen megnövelheti a kamionokat vezető tizenévesek számát, ami a közúti közlekedésbiztonság romláshoz vezethet. Az ETSC úgy véli, hogy az EU-ban a tehergépkocsivezetők alsó korhatárának 21 évnek kell maradnia – ez a mai "ajánlott" alsó korhatár.

A bizottság támogatta azt a Finnországból származó javaslatot is, amely szerint a 16 évesek is vezethetnének gépkocsikat, de csak sebességkorlátozással.

Az európai parlamenti képviselők támogatták, hogy a kezdő járművezetők alkoholfogyasztására vonatkozóan az egész EU-ra kiterjedő zéró toleranciahatárt vezessenek be. Ez azt jelentené, hogy az újonnan jogosítványt szerzett járművezetőkre az egész EU-ban egy alacsony, 0,2 g/l-es véralkohol-koncentrációs határérték vonatkozna.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×