eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Series of images to create a giff of the EU flag blowing in the wind and contorting with strong backlight
Nyitókép: Daniel Day/Getty Images

Az EP elfogadta: itt vannak a tervezett intézkedések az EU hatásköreinek kibővítésére

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint újabb tőrt döftek Európa szívébe.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jelentést és állásfoglalást fogadott el szerdán az uniós szerződések módosításáról, ennek alapján az EP-képviselők jogalkotási kezdeményezés jogával ruháznák fel az EP-t, és uniós hatáskörbe utalnának jelenleg kizárólag tagállami hatáskörbe tartozó területeket.

Mint közölték, az EP-képviselők többsége szerint az uniós szerződések módosítására

az Európai Unió előtt álló kihívások és a sorozatos válságok miatt lenne szükség.

A jelentést támogató európai parlamenti képviselők azt szeretnék, ha a kívánt reformokkal nőne az Európai Unió cselekvőképessége, az uniós polgárok szavának pedig nagyobb súlya lenne a döntéshozatalban.

A javaslatok között

  • kétkamarás rendszer létrehozása szerepel és
  • új szavazási szabályok bevezetése az Európai Unió Tanácsában a patthelyzetek elkerülésére minősített többségi döntéshozatal bevezetése által.
  • Jogalkotási kezdeményezés jogával ruháznák fel az Európai Parlamentet, valamint társjogalkotói jogkört biztosítanának a testületnek a hosszú távú költségvetés kialakításában.
  • Az Európai Bizottságot átneveznék Európai Végrehajtó Testületnek, és felülvizsgálnák a tagságára vonatkozó szabályokat, ideértve az uniós bizottság elnökének megválasztását.
  • Az uniós bizottság elnöki posztjára való jelölés joga az EP-t, a jóváhagyásé pedig az Európai Tanácsot illetné meg. Éppen fordítva, mint a jelenleg érvényes szabály szerint.
  • Az EP nagyobb átláthatóságot szeretne az uniós tanácsban azáltal, hogy a jogalkotási kérdések esetében közzétenné az egyes tagállamok álláspontját.
  • Emellett a jelenleginél jobban érvényre juttatnák az állampolgárok akaratát új mechanizmusok létrehozásával és az európai politikai pártok szerepének fokozásával.

Az EP-képviselők javaslata szerint - a tagállami hatáskörök csorbításával - több uniós hatáskört biztosítanának a környezetvédelmet érintő kérdésekben.

Az EU hatáskörébe utalnák továbbá más olyan, jelenleg kizárólag tagállami szinten kezelt területeket is, mint a népegészségügy, a polgári védelem, az iparpolitika és az oktatás.

A már most is megosztott uniós hatáskörök kiterjesztését javasolják továbbá az energiaügy, a külügyek, a külső biztonság és védelem, az EU külső határaira irányuló politika, valamint a határokon átnyúló infrastruktúra területén is.

A jelentést az EP-képviselők 305 igen szavazattal, 276 ellenében és 29 tartózkodás mellett hagyták jóvá, a jelentésről kialakított állásfoglalást pedig 291 igen szavazattal, 274 ellenszavazattal és 44 tartózkodás mellett fogadták el.

Az EP-képviselők egyúttal felszólították az Európai Unió Tanácsát, hogy "haladéktalanul és vita nélkül" terjessze a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elé a javaslatokat.

Ezt követően azt szeretnék, hogy az EU állam-, illetve kormányfői egyszerű többséggel konventet hívjanak össze az uniós szerződések felülvizsgálatára.

A tanács soros spanyol elnöksége leghamarabb a decemberi EU-csúcson terjesztheti az Európai Tanács elé a javaslatokat.

Varga Judit: újabb tőrt döftek Európa szívébe

Az európai balliberális oldalnak sikerült "áttolnia" az Európa Parlamenten azt a jelentést, amely javaslatot tesz az alapszerződések módosítására - írta az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke a Facebook-bejegyzésében szerdán, kiemelve,

a javaslat eltörölné a konszenzuson alapuló, egyhangúlag hozott döntések intézményét az Európai Unió Tanácsában.

Varga Judit megjegyezte, hogy a Guy Verhofstadt belga liberális politikus által szorgalmazott kérdésben a szavazás eredménye szoros volt.

Azt írta: az "Európa lelkét jelentő" konszenzusos kultúra nélkül egy "brüsszeli bürokraták által vezetett szuperállam felé tolódna el" az Európai Unió (EU). Mindez azt jelentené Magyarországra és Közép-Európára nézve, hogy "mindent megpróbálnának lenyomni a tagállamok torkán" - hangsúlyozta. Példaként említette, hogy Magyarországot belesodornák az ukrajnai háborúba, eltörölnék a rezsicsökkentést, kötelező migránskvótákat és genderideológiát erőltetnének a magyarokra.

Magyarország az egyhangúlag hozott döntéseket tekinti a nemzeti érdekvédelem utolsó garanciájának az EU-ban

- hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: ennek megváltoztatása Magyarország számára tabu, és minden platformon ellen fog állni "a birodalmi törekvéseknek".

Varga Judit szerint a javaslat is azt mutatja, hogy Brüsszelben változásra van szükség.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×