eur:
388.96
usd:
359.2
bux:
66424.37
2024. február 26. hétfő Géza
Aleksandar Vucic szerb elnök beszél a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában elkövetett lövöldözésről tartott sajtótájékoztatóján Belgrádban 2023. május 3-án. A lövöldözést egy hetedikes tanuló követte el, nyolc diák és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült. A támadót elfogták a rendőrök.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Karácsony előtt nagy dologról kell döntenie a szerb lakosságnak

December 17-re írta ki az előre hozott parlamenti választást Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szerdán Belgrádban. Ugyanezen a napon önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen.

A televízióban is közvetített eseményen az elnök kiemelte: a kormány kérésére feloszlatta a parlamentet, és előrehozott parlamenti választást írt ki.

Mint mondta: nehéz időket él az egész világ, globális kihívások, háborúk és összeütközések nehezítik az életet. "Olyan időket élünk, amikor arra van szükség, hogy mindannyian egységesek legyünk a létfontosságú nemzeti és állami érdekek megőrzéséért folytatott harcban" - húzta alá. Olyan idők ezek, amikor Szerbia számos nyomásnak lesz kitéve a Koszovóval fenntartott kapcsolata, de más, regionális és világot érintő kérdések miatt is - tette hozzá.

Nagyon fontos, hogy Szerbia megőrizze a békét és a stabilitást, egyben megőrizze belső egységét - húzta alá. "A kampány lehetőséget biztosít arra, hogy az állampolgároknak bemutassuk a különböző elképzeléseket, a különböző programokat, a különböző politikákat, amelyeknek versengeniük kell, de ezeknek egyik pillanatban sem szabad veszélyeztetniük a létfontosságú állami és nemzeti érdekeinket" - részletezte.

Aleksandar Vucic minden résztvevőnek sok sikert kívánt, és azt üzente: az állampolgárok számára az a legfontosabb, hogy a legjobb résztvevők, a legjobb ötletek és a legjobb programok győzzenek.

Szerbiában 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is tartottak előrehozott parlamenti választást, majd az előbb Aleksandar Vucic, majd Ana Brnabic vezette kormány 2016 és 2020 között "túlélte" a négyéves ciklust. A 2020-as választások eredményének közlését követően Aleksandar Vucic államfő azonnal bejelentette, hogy két évvel később biztosan ismét előrehozott választást tartanak, így 2022-ben újra voksolásra került sor, és az eredmények közlését követően az elnök bejelentette: az új kormánynak sem lesz két évnél hosszabb a megbízatási ideje.

A parlamenti választással egy időben előrehozott önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen, illetve vajdasági tartományi választásra is számítani lehet.

A választás kiírásakor Vladimir Orlic házelnök minden állampolgárt arra kért, vegyen részt a voksoláson, és támogassa azt a pártot, amely szerinte a legjobban tudja a jövőben vezetni az adott települést.

Az érintett települések polgármesterei szeptember végén mondtak le, hogy lehetővé tegyék az előrehozott önkormányzati választások megtartását.

December 17-én valamivel több mint 6,7 millió választópolgár járulhat az urnák elé Szerbiában.

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×