eur:
389.41
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ukrán gabona. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Ukrajna felfüggesztette az új fekete-tengeri gabonafolyosó forgalmát

Ukrajna orosz harci repülők fenyegetése miatt felfüggesztette az újonnan létesített fekete-tengeri gabonafolyosó forgalmát - közölte csütörtökön a Barva Invest ukrán tanácsadó cég az ország tengeri kikötői igazgatóságára hivatkozva.

"A tengeri kikötői igazgatóság szerda este közleményt adott ki, amely szerint október 26-tól felfüggesztik a hajók mozgását a folyosón" - hozta nyilvánosságra a Barva Invest a Telegramon.

A felfüggesztés a cég közlése szerint gyakorlatilag már két napja érvényben van a hadsereg döntése miatt, amelyet a megnövekedett orosz légi tevékenységből eredő fenyegetésre hivatkozva hoztak. "A jelenlegi tilalom a csütörtöki nap végéig érvényes, de elképzelhető, hogy meghosszabbítják" - fűzte hozzá a Barva Invest.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelentette be, hogy utasítást adott hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-es vadászrepülőgépek járőrözésére a Fekete-tenger felett.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerdán figyelmeztetett arra, hogy az orosz légierő aktív harci cselekményekbe kezdett: aznap négy bombát dobott le az orosz hadsereg a térségre.

Ukrajna augusztusban hozta létre a "humanitárius tengeri folyosót" elsősorban gabonaszállításokra az afrikai és ázsiai országokba.

Ukrán tisztségviselők közlései szerint eddig több mint 40 teherszállító hajó használta a tengeri folyosót, és másfél millió tonnányi rakomány hagyta el ezen keresztül Ukrajna területét. A szállítmányok zöme gabona, valamint olajos magvak, növényi olajok és repce volt.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×